MIŠLJENJA Peter Altmajer i Heiko Mas o pitanju sporazuma

Njemački zvaničnici o Brexitu: Ne želimo haos

O mogućem odlaganju datuma izlaska Britanije iz EU, smatra se da će to Unija konstruktivno razmotriti

Avaz.ba
16.01.2019 09:28

Zastupnici odbacili sporazum Tereze Mej

Foto: Ilustracija

Evropska unija ujedinjena je po pitanju sporazuma za Brexit koji je isposlovan sa Londonom - izjavio je Peter Altmajer (Altmaier), njemački ministar ekonomije

Dodao je da se o samoj suštini sporazuma ne može pregovarati i da, ako Britanija izađe s novim prijedlozima, EU će morati razmotriti moguće implikacije. 

Altmajer je istakao da je važno da se izbjegne neuredni Brexit.

Niko ni u Briselu ni u Londonu ne želi haos - rekao je on. 

Kolega Altmajera Heiko Mas (Maas), njemački ministar vanjskih poslova, poručio je da nije ostalo mnogo vremena da se pronađe rješenje za izlazak Britanije iz Evropske unije i da je "prošlo vrijeme za igre". 

Mas je za njemački radio "Deutschlandfunk", nakon što su britanski poslanici sinoć odbacili sporazum britanske premijerke Tereze Mej (Therese May) sa Evropskom unijom o Brexitu, rekao da su potrebni novi pregovori Britanije i EU.

On je dodao da su potrebni pregovori i o tzv. Backstopu, odnosno odredbi koja podrazumijeva otvorenu granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske.

O mogućem odlaganju datuma izlaska Britanije iz EU, Mas je rekao da će Unija to pitanje konstruktivno razmotriti ako joj bude upućeno.

NA VRH