SVIJET

Najbolji odbrambeni sistem: Kinezi stvorili "veliki čelični zid", sada im ne mogu ništa ni Rusi, ni SAD

Bitan dodatak kineskom vojnom arsenalu, s obzirom na to da može zaustaviti i hipersonične rakete

Si Đinping, kineski predsjednik. Arhiv

Avaz.ba

16.1.2019

Visoki kineski dužnosnici tvrde kako su razvili revolucionarni obrambeni sistem koji može anulirati prijetnju supersoničnog oružja budućnosti, piše Mirror. 

Nazvali su ga “Veliki podzemni čelični zid”, a za rad na njemu su nedavno 82-godišnjem Kijanu Kihu (Qian Qih) dodijelili prestižnu nagradu za nauku i tehnologiju. Sam Kihu je ovaj “zid” nazvao posljednjom crtom odbrane Kine. 

Radi se o kompleksnom sistemu odbrambenih postrojenja smještenih duboko ispod površine planinskog područja što ih čini prilično sigurnim. U kineskoj vladi tvrde kako se radi o obrambenom sistemu čiji je razvoj pratio razvoj oružja. U slučaju da zakažu proturaketni sistemi, ovaj čelični zid trebao bi odbiti bilo kakav napad.

Ovaj obrambeni sistem bitan je dodatak kineskom vojnom arsenalu, s obzirom na to da može zaustaviti i hipersonične rakete na kojima ubrzano rade i Rusija i SAD. 

- Hipersonično oružje u ovom trenutku može probiti sve ostale odbrambene sisteme u svijetu, zato je Kina ovime korak ispred svih - rekao je Kihu.

Prema prošlogodišnjem izvještaju CNBC-a, Vladimir Putin predstavio je novo nuklearno i hipersonično oružje koje je nazvao “nepobjedivim”. Radi se, naime, o Kinžalu, hipersoničnoj krstarećoj raketi 10 puta bržoj od brzine zvuka i o Avangardu, kojeg navodno ne mogu presresti ni Amerikanci.

SAD pak pokušava držati korak s razvojem novih raketa, no tvrde kako na tom polju stoje jako dobro i da će uskoro letjeti “puno više no što se to ikada moglo naslutiti”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.