SVIJET Za rad na njemu su 82-godišnjem Kijanu Kihu dodijelili prestižnu nagradu za nauku i tehnologiju

Najbolji odbrambeni sistem: Kinezi stvorili "veliki čelični zid", sada im ne mogu ništa ni Rusi, ni SAD

Bitan dodatak kineskom vojnom arsenalu, s obzirom na to da može zaustaviti i hipersonične rakete

Avaz.ba
16.01.2019 22:33

Si Đinping, kineski predsjednik

Foto: Arhiv

Visoki kineski dužnosnici tvrde kako su razvili revolucionarni obrambeni sistem koji može anulirati prijetnju supersoničnog oružja budućnosti, piše Mirror. 

Nazvali su ga “Veliki podzemni čelični zid”, a za rad na njemu su nedavno 82-godišnjem Kijanu Kihu (Qian Qih) dodijelili prestižnu nagradu za nauku i tehnologiju. Sam Kihu je ovaj “zid” nazvao posljednjom crtom odbrane Kine. 

Radi se o kompleksnom sistemu odbrambenih postrojenja smještenih duboko ispod površine planinskog područja što ih čini prilično sigurnim. U kineskoj vladi tvrde kako se radi o obrambenom sistemu čiji je razvoj pratio razvoj oružja. U slučaju da zakažu proturaketni sistemi, ovaj čelični zid trebao bi odbiti bilo kakav napad.

Ovaj obrambeni sistem bitan je dodatak kineskom vojnom arsenalu, s obzirom na to da može zaustaviti i hipersonične rakete na kojima ubrzano rade i Rusija i SAD. 

- Hipersonično oružje u ovom trenutku može probiti sve ostale odbrambene sisteme u svijetu, zato je Kina ovime korak ispred svih - rekao je Kihu.

Prema prošlogodišnjem izvještaju CNBC-a, Vladimir Putin predstavio je novo nuklearno i hipersonično oružje koje je nazvao “nepobjedivim”. Radi se, naime, o Kinžalu, hipersoničnoj krstarećoj raketi 10 puta bržoj od brzine zvuka i o Avangardu, kojeg navodno ne mogu presresti ni Amerikanci.

SAD pak pokušava držati korak s razvojem novih raketa, no tvrde kako na tom polju stoje jako dobro i da će uskoro letjeti “puno više no što se to ikada moglo naslutiti”.

NA VRH