SVIJET Obnova hladnog rata

Rusi i Amerikanci: Nova svemirska utrka u naoružanju

Moskva poziva Vašington da s njom počne konstruktivne razgovore o uravnoteženju nuklearnog oružja

Index.hr

Foto: Ilustracija


Nova odbrambena strategija protiv projektila koju je jučer najavio Vašington vodit će opasnoj svemirskoj utrci u naoružanju i obnovi programa Zvjezdanih ratova iz doba hladnog rata, ocijenila je danas Rusija. 

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je jučer da SAD planira razvijati senzore koji bi, postavljeni u svemir, detektirali dolazeće neprijateljske projektile, a planira i razvoj oružja za uništavanje tih projektila.

Svrha američkog plana je izazivati sukob, reagiralo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. Ocjenjuju da bi američki program bio udarac već krhkoj međunarodnoj stabilnosti.

- Posebno nas zabrinjavaju dijelovi američke odbrane protiv projektila koji se odnose na razvoj svemirskog oružja - kažu u ruskom MVP.

Ističu da bi takva strategija neizbježno dala zeleno svjetlo za početak utrke u naoružanju u svemiru, što bi se najnegativnije odrazilo na međunarodnu sigurnost i stabilnost.

Pozivaju američku administraciju da ponovno razmisli i odustane od takvog neodgovornog pokušaja obnove, svakako tehnološki daleko naprednije verzije Zvjezdanih ratova iz doba američkog predsjednika Ronalda Regana (Reagan).

Moskva poziva Vašington da s njom počne konstruktivne razgovore o uravnoteženju nuklearnog oružja dok ne bude prekasno.

NA VRH

Podijeli članak na