RELIGIJA

U Ukrajini 131 parohija izašla iz ruske jurisdikcije

Tranzicija se širi i na područja istočnih ukrajinskih zemalja

Avaz.ba

23.1.2019

Mapa svih parohija koje su napustile jurisdikciju Ruske pravoslavne crkve. Antenam

Svega pet sedmica nakon ustrojstva Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), a nepune tri od dobivanja tomosa o autokefaliji, enormno se uvećava broj parohija (crkvenih općina) koje su se izjasnile da napuštaju rusku jurisdikciju u Ukrajini (UPC-MP), javlja Antenam.

Do danas, 131 parohija UPC-MP je prišla autokefalnoj Crkvi. Tranzicija obuhvata i nadležnost nad pripadajućim hramovima.

Sa svojim parohijanima autokefalnoj Crkvi su uglavnom pristupili i parohijski svećenici UPC-MP. Mapa uz ovaj tekst prikazuje sve parohije koje su napuštile UPC-MP.

Prema ranije usvojenim ukrajinskim zakonima, jedina juridička lica koja posjeduju vjerske objekte su religiozne općine. Ukrajinski parlament nedavno je usvojio zakon o jurisdikciji religioznih općina koji dodatno pojašnjava postupak odlučivanja o statusu vjerskih objekata. Taj zakon tek treba da stupi na snagu.

Nijedan incident nije zabilježen, uprkos najavama iz Moskve, da će biti nasilnih otimanja hramova koje je dosad koristila UPC-MP, te da će doći do krvoprolića.

Tranzicija se širi i na područja istočnih ukrajinskih zemalja. Parohija u mjestu Vesele, na samoj granici fronta prema Lugansku – gradu od oko pola miliona žitelja koji od 2014. kontroliraju ruski separatisti – također je sa lokalnim hramom  pristupila PCU.

Odluke svojih parohijana, uz svega nekoliko izuzetaka, blagoslovili su lokalni svećenici UPC-MP i skupa s njima pristupili autokefalnoj Crkvi. Parohijani na zborovima, dvotrećinskom većinom, odlučuju o statusu lokalnoga hrama i crkvene općine i svojim potpisima osvjedočena dokumenta o promjeni jurisdikcije predaju crkvenim i državnim vlastima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.