SVIJET

Generalni direktor EK za trgovinu prijeti novim carinama SAD: Moramo biti spremni na sve

Naglasio da bi EU trebala odbiti bilo kakav plan administracije predsjednika Trampa o carinama

Žan-Luk Demarti, generalni direktor Evropske komisije za trgovinu. Agencije

Avaz.ba

24.1.2019

Evropska unija mogla bi nametnuti carine na uvoz američke robe vrijedne 20 milijardi eura ukoliko administracija predsjednika Donalda Trampa (Trump) ostane pri svojoj prijetnji da uvede tarife na evropske automobile i dijelove za automobile.

Nove sankcije najavio je Žan-Luk Demarti (Jean-Luc Demarty), generalni direktor Evropske komisije za trgovinu, prenosi Bloomberg, a njegova izjava povećava rizik nagle eskalacije tenzija između SAD i EU. 

- Suočavamo se s administracijom koja je odlučna u narušavanju trgovinskih odnosa, čak i s najbližim saveznicima, samo u cilju ostvarenja nekog svog cilja - kazao je Demarti pred Evropskim parlamentom u Briselu, te dodao da "moraju ostati mirni".

Evropa se istovremeno priprema za nove carine koje bi SAD mogle uvesti i radi na unapređenju dogovora između Donalda Trampa i predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) koji su postigli još u julu. 

Prema tom dogovoru, carine bi se trebale ukinuti te bi zajedničkim snagama trebali raditi na nultim carinama, nultim necarinskim barijerama i nultim subvencijama.

Ipak, Demarti ističe da moraju biti spremni na sve scenarije.

- Moramo biti spremni za simetričan i učinkovit odgovor na sve nove trgovinske restrikcije koje nam mogu nametnuti SAD. Pripremili smo nacrt popisa robe uvezene iz Sjedinjenih Američkih Država u iznosu od 20 milijardi eura, na koje se mogu poduzeti protumjere - kazao je Demarti.

Kako navodi Bloomberg, generalni direktor EK za trgovinu također je naglasio da bi EU trebala odbiti bilo kakav plan administracije predsjednika Trampa o carinama na evropske automobile koje su bazirane na nacionalnoj sigurnosti.

- Ukoliko, u sljedećih nekoliko sedmica, američka administracija iznese prijedlog o bilo kakvim novim carinama na evropske automobile i dijelove, moramo biti jasni i dati im do znanja da nismo zainteresirani za bilo kakvo trgovinsko rješenje, te da ćemo uzvratiti udarac ukoliko bude potrebe - naglašava Demarti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.