ŠPANIJA

Optuženi katalonski čelnici dovedeni u Madrid, gdje čekaju suđenje

Državno tužilaštvo traži zatvorske kazne u trajanju do 25 godina zbog organiziranja referenduma

Madrid: Optuženi katalonski čelnici čekaju suđenje. Ilustracija

Index.hr

1.2.2019

Devetoro bivših katalonskih čelnika optuženih za pobunu protiv Španjolske zbog proglašenja neovisnosti Katalonije prevezeno je danas iz te pokrajine u pritvor pored Madrida gdje će im 12. februara početi suđenje. 

Na optuženičkoj klupi nalazi se ukupno dvanaest zagovornika nezavisnosti Katalonije za koje državno tužilaštvo traži zatvorske kazne u trajanju do 25 godina zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti te izglasavanja samostalne republike Katalonije u oktobar 2017. godine.

Rano jutros je više stotina osoba s katalonskim zastavama koje simboliziraju nezavisnost te uz povike podrške i transparente na kojima je pisalo "Sloboda političkim zatvorenicima" ispratilo bivše članove vlade dok su izlazili iz pritvora pa u specijalnom vozilu krenuli prema Madridu.

Kim Tora (Quim Torra), predsjednik vlade Katalonije, u Barceloni je na engleskom jeziku zatražio reakciju Evropske unije od koje je zatražio i da intervenira u oslobađanju političkih zatvorenika.

- Sudit će se časnim ljudima jer su htjeli dati glas narodu Katalonije. Problem katalonskih demokrata je problem evropskih demokrata - rekao je Tora.

Zatražio je od španjolske socijalističke vlade hrabrost u provođenju promjena kako bi Španjolska postala istinska demokratija. Pozvao je vladu da prizna pravo na samoodređenje naroda.

Španjolska ministrica obrazovanja i glasnogovornica vlade Izabel Sela (Isabel Celaá) na konferenciji za medije u Madridu pozvala je Toru na ublažavanje retorike te je poručila kako će optuženi imati pravedno suđenje.

- Suđenje će biti prenošeno na televiziji te će biti vidljivo - istaknula je Sela.

Među optuženim članovima bivše katalonske vlade nalazi se i njen potpredsjednik Oriol Junkeras (Junqueras) kojem prijeti najveća kazna. Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans (Timmermans) odbio je apel Tore.

- Možemo se ne slagati s Ustavom i pokušati ga promijeniti, no ne možemo ga ignorirati i nepoštovati. Ovdje ne govorimo o zemlji u kojoj ne postoji pravna država ili diskriminacija. Španjolska je demokratska zemlja - rekao je Timermans.

U Barceloni se više stotina osoba okupilo ispred predstavništva Evropske komisije protestirajući zbog svrstavanja Brisela na stranu Madrida. "Samoodređenje je pravo, a ne zločin", istaknuli su na transparentu.

U listopadu 2017. katalonska vlada je organizirala referendum o nezavisnosti, suprotan odluci španjolskog ustavnog suda, a onda je na temelju rezultata u parlamentu izglasala proglašenje republike Katalonije. Nezavisnost u stvarnosti nije zaživjela jer je Madrid preuzeo direktnu kontrolu nad pokrajinom sa 7,5 miliona ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.