ZAHTJEVI Amerika ne želi vidjeti borce ISIL-a

Tramp: Evropa treba preuzeti 800 boraca Islamske države

Njegovi tvitovi dolaze u vrijeme kada je potpredsjednik Majk Pens pozvao ostale saveznike da preuzmu inicijativu

Avaz.ba
17.02.2019 23:05

Donald Tramp

Foto: Arhiv

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zatražio je od Evrope da uzme na stotine boraca "Islamske države" uhvaćenih u Siriji, uz prijetnju da će ih SAD u protivnom pustiti na slobodu, prenosi BBC.

- Sjedinjene Američke Države traže od Britanije, Francuske, Njemačke i ostalih evropskih saveznika da preuzmu natrag preko 800 boraca "Islamske Države" koje smo ulovili u Siriji i da im sude - napisao je Tramp u bujici poruka na Twitteru. 

Dodao je i da je halifat pred propašću.

- Amerika ne želi vidjeti borce ISIL-a kako preplavljuju Evropu, a očekuje se da će tamo otići - naglasio je Tramp.

Njegovi tvitovi dolaze u vrijeme kada je potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) pozvao ostale saveznike da preuzmu inicijativu u Siriji nakon što se povuku američki vojnici.

Na marginama sigurnosnog samita u Minhenu, Pens je rekao novinarima kako SAD želi da i ostale zemlje ponude svoje vojnike i druge resurse kako bi osigurali Siriju.

- Tražimo od drugih zemalja da nam se pridruže i ponude resurse i podršku te osoblje potrebno za osiguravanje područja, i da spriječimo "Islamsku Državu" ili bilo koju drugu ekstremističku organizaciju da se oformi i preuzme njihov teritorij - rekao je Pens.

Komentari

NA VRH