BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Tramp zaprijetio da neće štititi Evropu u slučaju napada: Rekao sam da upravo to znači

Kritikovao je evropske zemlje zbog prevelikog oslanjanja na Vašington po pitanju vojske i naoružanja

Tramp: Održao govor u Nju Hempširu. AP

E. Ć.

21.1.2024

Nekadašnji predsjednik SAD Donald Trump (Trump) rekao je kako su "zemlje NATO potrošile milijarde i milijarde dolara na naoružanje i odbranu nakon što je zaprijetio da neće štititi Evropu u slučaju napada".

Tramp je govorio na mitingu u Nju Hempširu gdje je kritikovao evropske zemlje zbog prevelikog oslanjanja na Vašington po pitanju vojske i naoružanja.

On je istakao da Sjedinjene Američke Države "snose sve troškove" alijanse. 

- Rekao sam da upravo to znači. I sljedećeg dana, počele su da pristižu milijarde i milijarde dolara - rekao je Tramp.

Izvještaj Politico-a ranije ovog meseca otkrio je da je Tramp 2020. godine rekao predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen (von der Leyen) da SAD neće doći u odbranu Evrope ako bude napadnuta.

Inače, Tramp je više puta kritikovao članice zbog nedovoljnog ulaganja u svoju odbranu u poređenju sa SAD, iako je bruto domaći proizvod Vašingtona znatno veći od ostalih članica NATO-a.

Nakon ovih izjava napao ga je tim predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

- Ideja da bi on napustio naše saveznike ako ne dobije ono što želi ističe ono što već znamo da je o Donaldu Trampu, jedina osoba koja ga zanima je on sam - rekao je Amar Musa (Ammar Moussa), glasnogovornik Bajdenove kampanje.

Francuski evropski komesar Theru Breton (Thierry), koji je prepričao sastanak sa Fon der Lajen, nazvao je Trampovu prijetnju "velikim buđenjem".

- Sada, više nego ikad, znamo da smo sami. Mi smo član NATO-a, gotovo svi, naravno, imamo saveznike, ali nemamo drugih opcija osim da značajno povećamo ovaj stub kako bismo bili spremni za sve što se desi - rekao je on na događaju u Evropskom parlamentu u Briselu ranije ovog mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.