RUSIJA Stabilizacija poslovnih odnosa dvije zemlje

Moskva spremna na dijalog s Vašingtonom

Formiranje poslovnog vijeća pod pokroviteljstvom predsjednika dvije zemlje

Srna
21.02.2019 18:07

Lavrov: Rusija ponudila dijalog u oblasti strateške stabilnosti

Foto: Arhiva

Rusija je otvorena za dijalog sa SAD, ali samo ako je i Vašington spreman na razgovor, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 

- Mi smo otvoreni za dijalog u istoj mjeri u kojoj su to spremne i SAD - rekao je Lavrov, dodajući da je Rusija u više navrata ponudila Vašingtonu saradnju u različitim oblastima.

On je u obraćanju članovima Asocijacije evropskih kompanija rekao da se ponuda za saradnju, između ostalog, odnosi na formiranje poslovnog vijeća pod pokroviteljstvom predsjednika dvije zemlje, uz učešće pet ili šest šefova ruskih i američkih vodećih kompanija.

Lavrov je rekao da bi takvo vijeće bilo važan faktor koji bi pomogao u stabilizaciji poslovnih odnosa dvije zemlje, prenio je TASS.

- Uz podršku predsjednika i pod istim principima, mi smo ponudili i formiranje vijeća političkih eksperata kome bi bio povjeren zadatak razvoja odnosa dvije zemlje - rekao je Lavrov.

On je naglasio da je Rusija ponudila dijalog u oblasti strateške stabilnosti, uključujući pitanje Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF), Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START), kao i problem svemira, odnosno načine da se izbjegne naoružavanje u svemiru.

Lavrov je naglasio da Moskva do sada nije dobila nijedan konstruktivan odgovor na te ponude.

Komentari

NA VRH