UKRAJINA

Iako je usred rata, komičar ima najveće šanse za predsjednika

Ukrajinci će na glasališta izaći 31. marta ove godine, a pred sobom će imati izbor od čak 44 kandidata za poziciju predsjednika republike

S. N.

25.2.2019

Komičar Volodimir Zelenskij mogao bi postati novi predsjednik Ukrajine.

Prema najnovijem istraživanju javnog mnijenja koje je uradio Međunarodni institut iz Kijeva, 41 godinu star glumac dobio je najviše glasova ispitanika. Njih 15,4 posto glasalo bi za popularnog komičara.

Aktuelni predsjednik Petro Porošenko dospio je na drugo mjesto s 10,5, dok prekaljena političarka Julija Timošenko ima 8 posto podrške anketiranih.

Ukrajinci će na glasališta izaći 31. marta ove godine, a pred sobom će imati izbor od čak 44 kandidata za poziciju predsjednika republike.

Ukoliko bilo ko od njih osvoji 50 posto plus jedan glas izašlih birača, on ili ona bit će novi šef države s petogodišnjim mandatom. Ako tog procenta nema, onda će drugi krug biti organiziran 21. aprila.

Ukrajina je usred teškog rata protiv Rusije i njenih pristaša u toj državi.

Osim anektiranog Krima, zvanična Moskva kontrolira još dvije oblasti u ovoj zemlji koje su pod upravom režima odanih Kremlju.

Jedno od najčešćih objašnjenja zašto je Zelenskij favorit kod Ukrajinaca je da su od 1991. godine stalno birali ozbiljne ljude za funkcije i bilo im je sve gore.

Sada su, izgleda, odlučili da naprave zaokret.

Komičar, inače, ima svoj TV šou u kojem glumi provincijskog učitelja koji se bori s izazovima svakodnevice. Serijal se zove "Sluga naroda" i ime je dobio po epizodi u kojoj učitelj spletom okolnosti postane šef države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.