GEOPOLITIKA

Netanjahu se požalio Putinu: Iran je najveća prijetnja stabilnosti i sigurnosti

Susret predstavnika dvije države prvi je nakon 2017., kada je sirijska odbrana greškom srušila ruski avion

Vladimir Putin i Benjamin Netanjahu. Arhiv

Avaz.ba

27.2.2019

Iran je najveća prijetnja stabilnosti i sigurnosti u regiji, upozorio je danas u Moskvi izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) ruskog predsjednika Vladimira Putina, s kojim je došao dogovoriti koordiniranje da bi vojske tih dviju zemalja izbjegle trzavice u operacijama u Siriji.

Najveća prijetnja stabilnosti i sigurnosti regije je Iran i učinit ćemo sve da tu prijetnju uklonimo - izjavio je Netanjahu na početku sastanka u Kremlju. 

Putin je ocijenio kako je "važno razgovarati o pitanjima sigurnosti u regiji". 

Netanjahu ponavlja da neće dopustiti Iranu, velikom neprijatelju Izraela, da se posluži Sirijom kao premosnicom.

Prije polaska za Rusiju Netanjahu je najavio da s Putinom želi razgovarati o "načinima kako onemogućiti Iranu da se ukopa u Siriji, državi koja otvoreno govori da je njen cilj uništiti Izrael". 

Netanjahu je najavio da će ozbiljno razgovarati "kako bi osigurao slobodne ruke" za izraelsku akciju u Siriji protiv Irana, a da pritom izbjegne trzavice s ruskim snagama.

Sastanak u Moskvi prvi je sastanak nasamo između Netanjahu i Putina od septembra 2017., otkako je sirijska odbrana greškom srušila ruski avion dok je Izrael izvodio zračnu operaciju. 

- Naravno, razgovarat ćemo podrobno s predsjednikom Putinom o tome kako uskladiti rusku vojsku i izraelske snage da djeluju koordinirano i da izbjegnemo trzavice i sukobe - rekao je Netanjahu, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.