SVIJET

Ukrajinci naljutili Putina, optužili njegovog kuma za izdaju

Vladimir Putin i Viktor Medvedčuk. Euromaidan Press

Avaz.ba

2.3.2019

Državno tužilaštvo Ukrajine optužilo je za izdaju poznatog političara, lidera pokreta "Ukrajinski izbor" Viktora Medvedčuka (Medvedchuk), poznatog po zalaganju da se sukob u Donbasu riješi mirnim putem.

Larisa Sargan, portparol tužilaštva, saopćila je kako se Viktor Medvedčuk sumnjiči za krivično djelo državne izdaje i pozivanja protiv teritorijalne cjelovitosti države.

Vlasti u Kijevu smatraju da je Viktor Medvedčuk napravio veliki grijeh kad je 29. januara na kongresu opozicione stranke  "Za život", kojom rukovodi, predložio da se stvori autonomni region Donbas, koji bi ostao u sklopu Ukrajine.

U državnom tužilaštvu su takav stav ocijenili kao javni poziv za promjenu granica i kršenje poretka koji je određen ustavom. Osim toga, u tužilaštvu misle da se izjava Medvedčuka može tumačiti i kao "pomoć Rusiji u provođenju djelatnosti podrivanja ukrajinske države", kao i podršku separatistima.

Medvedčuka vlasti u Kijevu nazivaju proruskim političarom samo zato što je u kumstvu s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Njegovu kćerku Dariju 2004. krstili su u Kazanskoj sabornoj crkvi u Sant Peterburgu predsjednik Putin i Svjetlana Medvedeva, supruga tadašnjeg šefa predsjedničke administracije Dimitrija Medvedeva, sadašnjeg premijera Rusije.

Medvedčuk se sretao više puta s Putinom s ciljem da se pronađe rješenje za Donbas. U avgustu 2017., zahvaljujući Medvedčuku i njegovom susretu s ruskim liderom u manastiru Novi Jerusalem u podmoskovskom gradu Istra, dogovorena je velika razmjena zarobljenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.