POLEMIKE Šeik Ahmed el-Tajeb

Vrhovni imam egipatske džamije izazvao buru izjavom o poligamiji

Avaz.ba
02.03.2019 22:12

El-Tajib: Rezultat nerazumjevanja Kur'ana

Foto: Agencije

Šeik Ahmed el-Tajeb (Tayeb), vrhovni imam egipatske džamije i univerziteta Al-Azhar u Kairu, ocijenio je da je poligamija nepravedna prema ženama i da ne predstavlja pravilo u islamu, čime je izazvao velike rasprave u Egiptu.

Ovo nije prvi put da je progovorio o poligamiji od kada je 2010. preuzeo dužnost. Ali sada je prvi put šeik al-Tajeb ocijenio poligamiju nepravednom, ako se ne poštuje načelo jednakosti navedeno u Kur'anu. 

Njegove riječi je odmah pozdravilo Nacionalno vijeće žena, čija je predsjednica Maja Morsi (Maya) rekla da "islam poštuje ženu, pravedan je prema njoj i dodjeljuje joj prava koja ranije nije imala". 

Nakon izjava šeika el-Tajeba pokrenuta je polemika na društvenim mrežama, a institucija Al-Azhar je u subotu navečer precizirala da veliki imam "nije govorio o zabrani poligamije".

- Žene predstavljaju polovicu društva, ako se ne brinete o njima, to je kao da hodamo na jednoj nozi - prenio je univerzitet riječi šeika Tajeba. 

On je uz ostalo rekao da je "poligamija često nepravedna prema ženi i djeci i ocijenio da je ona rezultat nerazumijevanja Kur'ana i tradicije proroka". 

On preporučuje da je za dobro razumijevanje pitanja potrebno pročitati sve stihove o mnogoženstvu jer neki pročitaju samo "dva, tri, četiri" i ne čitaju ono što je prethodilo i ono što ih slijedi. 

Oglasi

NA VRH