SVIJET

Rusija spremna na pregovore sa SAD o Venecueli

Lavrov i Pompeo obavili telefonski razgovor

Lavrov: Razgovarao sa Pompeom. Arhiv

index.hr

3.3.2019

Rusija je spremna na bilateralne razgovore s SAD o Venecueli te će učiniti sve što je moguće da bi spriječila američku vojnu intervenciju u toj južnoameričkoj državi, objavili su rusko ministarstvo vanjskih poslova i tamošnji mediji.

Situacija u Venecueli bila je glavna tema telefonskog razgovora između ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i američkog kolege Majk (Mike) Pompea koji se održao u subotu, priopćilo je rusko ministarstvo.  

- U vezi prijedloga Vašingtona da se održe bilateralne konzultacije na temu Venecuele, iskazano je da je Rusija spremna sudjelovati u tome - stoji u saopćenju.

- Ključno je da se strogo vodimo Poveljom Ujedinjenih naroda jer samo narod Venecuele ima pravo odlučivati o svojoj budućnosti - zaključuje se.  

Predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko u nedjelju je u Moskvi poručila venecuelskoj potpredsjednici Delsi Rodrigez (Delcy Rodriguez) da će Rusija učiniti sve da se spriječi moguća američka vojna intervencija u toj državi, prenose agencije.

- Veoma smo zabrinuti da bi SAD mogao činiti provokacije kako bi prolila krv, pronašla uzrok i razloge za intervenciju u Venecueli - kazala je Matvijenko.  

Rusija i SAD su u sukobu zbog američki predvođene kampanje međunarodnog priznanja Huana Gvajda (Juan Guadio), čelnika venecuelske opozicije i predsjednika Nacionalne skupštine u kojoj većinu ima opozicija, koji se proglasio privremenim predsjednikom umjesto Nikolasa Madura (Nicolas).

Lavrov je u telefonskom razgovoru osudio prijetnje koje je Vašington iznio prema legalnom vodstvu države, referirajući se na Madura.

SAD je ranije ovaj mjesec uveo nove sankcije nad šest dužnosnika venecuelskih snaga sigurnosti i ukinuo vize njihovim saradnicima i porodicama povezanih s Madurom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.