ODLUKE

Blumberg bez kandidature protiv Trampa

Snažan kritičar aktuelnog prvog čovjeka države mogao bi svojim bogatstvom finansirati vlastitu kampanju

Majkl Blumberg, bivši njujorški gradonačelnik. NBC News

Avaz.ba

6.3.2019

Bivši njujorški gradonačelnik Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) neće se kandidirati za demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore 2020., već će se umjesto toga posvetiti borbi protiv klimatskih promjena, najavio je on sam.

Milijarder Blumberg snažan je kritičar aktuelnog predsjednika Donalda Trampa (Trump), mogao bi svojim bogatstvom finansirati vlastitu kampanju. Prošle je godine potrošio milione dolara da bi pomogao demokratima da dobiju kontrolu nad zastupničkim domom. 

Blumberg (77) je svoju odluku objavio na "Bloomberg News", kompaniji kojom upravlja, naglasivši kako je svjestan da bi teško pobijedio na demokratskim predizborima s obzirom na zaokret demokrata posljednjih godina.

Vjerujem da bih mogao pobijediti Donalda Trampa na općim izborima. Međutim, jasno mi je da bi bilo teško dobiti demokratsku nominaciju na tako napučenom terenu - izjavio je Blumberg.

Umjesto kandidature, Blumberg je rekao da će iskoristiti svoje veliko bogatstvo - koje se procjenjuje na više od 50 milijardi eura - da bi pomogao u borbi protiv klimatskih promjena, s ciljem okretanja nacije od fosilnih goriva prema čistim izvorima energije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.