BORBA ZA PRAVA

Američka senatorica: U vojsci me vrebao i silovao nadređeni

Istakla kako je vidjela toliko propusta u procesima oko zlostavljanja i kako je to oblikovalo njen pristup podređenima

Meksali: Preživjela sam seksualni napad. NBC News

Avaz.ba

7.3.2019

Marta Meksali (Martha McSally), senatorica američke savezne države Arizone, u obraćanju Senatu kazala je kako je silovana u vojsci. 

Meksali je 26 godina služila u američkim zračnim snagama, a kaže kako silovanje nije prijavila jer nije vjerovala sistemu te je bila posramljena i zbunjena.

- Moja želja da se borim protiv seksualnog napastovanja u redovima vojske je lična - rekla je Meksali, prenosi "Fox News".


Marta Meksali na sastanku Senata. Printscreen

Istakla je kako je vidjela toliko propusta u procesima oko seksualnog zlostavljanja da je to oblikovalo njen pristup podređenima i motiviralo je da se izbori za promjene.

- Preživjela sam seksualni napad, ali ga nisam prijavila. Kao mnogi muškarci i žene, nisam vjerovala sistemu. Krivila sam sebe. Zlostavljači su iskoristili svoje pozicije moći. Mislila sam da sam snažna, ali osjećala sam se bespomoćno. U jednom slučaju me vrebao i napao nadređeni časnik - izjavila je Meksali.

Zbog očaja i načina na koji se osjećala kao žrtva željela je napustiti zračne snage nakon 18 godina.

- Ali nisam otišla. Odlučila sam ostati i nastaviti služiti, boriti se i voditi. Da budem glas iz redova žena, a zatim iz Kongresa i sada Senata - kazala je Meksali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.