LONDON 17 dana uoči izlaska iz EU

Parlament Velike Britanije danas glasa o Brexitu

Avaz.ba
12.03.2019 07:55

Tereza Mej

Foto: Agencije

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej (Theresa May) dobila je pravno obavezujuće garancije za Brexit od Evropske unije, dan uoči ključnog glasanja u britanskom parlamentu. 

Mej se u ponedjeljak u Strazburu sastala s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom (Jean-Claude Juncker), u posljednjem pokušaju da dobije garancije koja bi njen ranije ispregovarani sporazum s EU učinila prihvatljivim britanskim zastupnicima, prenosi Index.hr.

- Danas smo osigurali pravno obavezujuće izmjene - rekla je Mej na zajedničkoj konferenciji za novinare s Junkerom, 17 dana prije nego bi Velika Britanija trebala izaći iz EU.

Mej je najavila tri dokumenta: zajednički instrument, zajedničku izjavu i jednostranu deklaraciju - za koje je kazala da im je cilj riješiti najsporniji dio sporazuma o razlazu, tzv. backstop.

Backstop je zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice između Sjeverne Irske i Republike Irske nakon Brexita, za koji se dio britanskih zastupnika boji da bi zadržao Ujedinjeno Kraljevstvo vezano uz EU bez vremenskog ograničenja.

Komentari

NA VRH