PARIZ

Makron pozvao EU i Kinu da ojačaju multilateralizam

Istakao da dvije strane imaju razlike i da postoji takmičarski duh među njima

Si Đinping, Makron i Merkel na današnjem samitu. AFP

Avaz.ba

26.3.2019

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je danas da konkurencija između Evropske unije i Kine ne smije dovesti do propasti svjetskog trgovinskog sistema, dok je njegov kineski kolega obećao da će sarađivati s Evropom. 

Makron, koji je pozvao njemačku kancelarku Angelu Merkel i predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) na razgovore s kineskim liderom Si Đinpingom u Parizu, izjavio je kako želi izgraditi pošteniji, izbalansiraniji multilateralni trgovinski okvir s Kinom.

- Moramo pokazati kroz djela da saradnja donosi više nego konfrontacija i da moramo učiniti više otvorenošću nego zatvaranjem vrata - izjavio je Makron.

Francuski lider, koji nastoji stvoriti jedinstveniji evropski front koji bi se suprotstavio kineskim pomacima u trgovini i tehnologiji i izgradio bi izbalansiranije odnose s Pekingom, pozvao je danas na partnerstvo s Kinom stvoreno na obostranom povjerenju.

Si je pokušao uvjeriti Makrona, rekavši da je saradnja vodeći model u kinesko-evropskim odnosima, čak i u slučaju da dvije strane imaju razlike i da postoji takmičarski duh među njima.

- Saradnja je šira od takmičenja. Trebali bismo ojačati pozitivnu energiju. Radimo jedni uz druge na međusobnom pomaganju i ne bismo uvijek trebali biti zabrinuti i gledati iza leđa jedni drugima dok se krećemo naprijed - kazao je Si.

Merkel je izjavila da Evropa želi igrati aktivnu ulogu u kineskoj trgovinskoj inicijativi, ali da ona mora voditi do većeg trgovinskog reciprociteta, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.