INVAZIJA NA UKRAJINU

Makron poručio Siju: Znam da mogu računati na vas da ćete urazumiti Rusiju

Ruska agresija u Ukrajini zadala je udarac međunarodnoj stabilnosti, rekao je Makron Siju

Makron i Si. AP

A. O.

6.4.2023

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) danas je pozvao svog kolegu iz Kine, Si Đinpinga (Xi Jinpinga) da urazumi Rusiju i pomogne u okončanju rata u Ukrajini, u prvom u nizu sastanaka na visokom nivou u Pekingu..

- Ruska agresija u Ukrajini zadala je udarac međunarodnoj stabilnosti. Znam da mogu računati na vas da ćete urazumiti Rusiju i vratiti sve za pregovarački sto - rekao je Makron Siju, stojeći uz kineskog predsjednika ispred Velike dvorane naroda uoči njihovog sastanka, prenosi Reuters.

Oduprijeti se smanjenju

Posjeta Makrona s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fom der Lejen (von der Leyen) uslijedila je nakon godina pogoršanja odnosa s Pekingom u vezi s nekim pitanjima, uključujući investicioni pakt koji je u zastoju, kritiku kineske transparentnosti u vezi s pandemijom COVID-a 19 i nevoljkost Kine da osudi Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu.

Nakon Makronovog dolaska jučer, on je, tokom obraćanja novinarima rekao da se Evropa mora oduprijeti smanjenju trgovine i diplomatskih veza s Kinom i odbaciti ono što su neki označili kao "neizbježnu spiralu napetosti između Kine i Zapada."

Fon der Lejen se trebala sastati sa Sijem prije nego što sve troje održe trilateralne razgovore uvečer.

Rane uz rame 

Makron je razgovarao s premijerom Li Kviangom (Qiangom) prije nego što se sastao sa Sijem na ceremoniji ispred Velike dvorane, gdje su dvojica lidera svjedočili pozdravu iz 21 puške i koračali rame uz rame duž crvenog tepiha dok je duhački orkestar svirao nacionalne himne.

U komentarima koje je objavio državni medij CCTV, Si je rekao da Kina i Francuska imaju sposobnost i odgovornost da prevaziđu "razlike" i "ograničenja" dok svijet prolazi kroz duboke historijske promjene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.