BEČ Austrijski kancelar poručio

Kurz: Postoji veza između austrijskog Identitetskog pokreta i ubice u Kristčurču

Fena
27.03.2019 11:38

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz (Sebastian) u srijedu je potvrdio da postoji finansijska veza između napadača koji je ubio 50 ljudi u masovnoj pucnjavi u novozelandskom gradu Kristčurču i ekstremno desničarskog Identitetskog pokreta u Austriji. 

Kurz je kazao da Austrija razmatra raspuštanje tog pokreta, koji tvrdi da želi očuvati evropski identitet, prenosi Reuters.

Austrijska policija izvršila je pretres stana čelnika austrijskog pokreta Identiteta Martina Selnera. Njegova je grupa dobila donaciju veću od uobičajene, uključujući adresu e-pošte povezanu s teroristom u Kristčurču, prenosi DW.

Austrijske vlasti potvrdile su u utorak da je izvršen pretres bečkog doma Martina Selnera, odakle su izuzeti kompjuteri i mobiteli kao dio istrage koja je u toku.

Hansjorg Baher (Bacher), portparol austrijskog tužilaštva, izjavio je da je Selnerov krajnje desničarski Identitetski pokret bio pod istragom zbog mogućih finansijskih prekršaja kada je primijećena donacija veća od uobičajene.

Donacija je uključivala adresu e-pošte koja se podudara s imenom Australca koji je ubio 50 osoba u terorističkom napadu na dvije džamije u Kristčurču na Novom Zelandu 15. marta.

Komentari

NA VRH