VELIKA BRITANIJA

Sedam godina pakla: Asanž živio u 20 kvadrata, obolio od hronične upale pluća, a koliko je propao, vidi se na fotografijama i videu

Duže vrijeme se nije pojavljivao na terasi

Avaz.ba

11.4.2019

Džulijan Asanž osnivač Wikileaksa - Avaz
Džulijan Asanž osnivač Wikileaksa - Avaz
Džulijan Asanž osnivač Wikileaksa - Avaz
Džulijan Asanž osnivač Wikileaksa - Avaz
Džulijan Asanž osnivač Wikileaksa - Avaz
+7

Nakon sedam godina gotovo izoliranog života svedenog na jednu prostoriju zgrade Ambasade Ekvadora u Londonu, Džulijan Asanž (Julian Assange) je danas, nakon što mu je ukinut azil, uhapšen i odveden u pritvor. 

Na njemu se jasno vidi kakav je utjecaj imao takav usamljenički život. 

Blijed, jako bradat i nestabilan na nogama, osnivač Wikileaksa Džulijan Asanž je izgledao kao potpuno drugačiji čovjek u odnosu na zviždača koji je u ambasadi potražio azil prije skoro sedam godina. 

Iako se Australac duže vrijeme pojavljivao na terasi gdje je držao govore pred novinarima, posljednjih nekoliko mjeseci on nije izlazio pred javnost. 

Skoro sedam godina on je provodio u prostoriji od 20 kvadratnih metara, kancelariji koja je preoblikovana u mini garsonijeru. 

Najvažnijim priborom smatrao je lampu koja mu je davala privid dnevnog svjetla. Ambasada nema vrt, tuš i kupatilo su tek privremeno napravljeni da bi on mogao da ih koristi. Imao je i malu kuhinju, ali su mu jelo uglavnom isporučivali iz obližnjeg paba. 

Pogoršalo mu se zdravlje

Još se 2016. godine njegova majka požalila australskoj televiziji ABC da njen sin ima problema sa srcem, hroničnu upalu pluća i teške bolove u ramenima.

Više od godinu, ljekari su upozoravali na njegovo sve lošije zdravlje zbog zatvorenosti u jednoj prostoriji i nesigurne budućnosti.


Jedino stalno društvo mu je dugo pravila njegova mačka, ali je nju poklonio u novembru prošle godine, jer mu je bilo žao da i ona bude izolirana kao on.

Asanž je održavao vezu sa svijetom telefonom i svojim računarom. Prošle godine su mu ukinuli pristup internetu, ali su ga kasnije ipak vratili.

Da su se stvari po njega pogoršale, pokazatelj je bilo i to što su krajem prošle godine ekvadorske vlasti zabranile njegovim advokatima da ga posjete.

Džulijan Asanž se i zbližio s nekim članovima osoblja ambasade, ali se ispostavilo da je to predstavljalo problem vlastima Ekvadora, koje su nedavno jednog radnika zbog toga i otpustile.

Posjeta prijatelja

Asanž je često primao u goste poznate ličnosti iz cijelog svijeta koje su mu pružale podršku. Najpoznatija među njima je svakako Pamela Anderson, za koju se kaže da je s njom bio veoma blizak, pa i da su imali romantičnu vezu. Nakon njegovog hapšenja ona je preko Twittera žestoko kritizirala britanske vlasti.

Često ga je posjećivao muzičar Grejem Neš (Graham Nash), kojeg je u intervjuu za britanski ''Telegraph'' nazvao "neočekivanom, ali dobrom podrškom". Neš je čak napisao i pjesmu o Bredliju (sada Čelsi) Meningu (Bradley now Chelsea Manning), koji je bio jedan od glavnih izvora za Wikileaks.

Među ostalim posjetiocima su bili Joko Ono (Yoko Ono) i njen sin Šon Lenon (Sean Lennon), glumci Piter Sarsgard (Peter Sarsgaard), Megi Džilenhol (Maggie Gyllenhaal) i Džon Kjuzak (John Cusack), kao i reperka MIA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.