AUSTRALIJA

Kreće suđenje novinarima koji su pisali o suđenju kardinalu pedofilu

Pel je postao najviši katolički svećenik u svijetu osuđen za spolno zlostavljanje djece

Pel: Osuđen na šest godina

Avaz.ba

15.4.2019

Optužbe protiv desetaka novinara i izdavača u Australiji zbog izvještavanja o suđenju kardinalu Džordžu Pelu (George Pell) za spolno zlostavljanje zastrašit će novinare u budućim izvještavanjima o pravosuđu budu li proglašeni krivima za kršenje zabrane izvještavanja, rekli su branitelji novinara danas na sudu.

Tužioci u državi Viktoriji na jugu zemlje optužili su 23 novinara i 12 medija za pomoć i poticanje nepoštovanja suda kod inozemnih medija i kršenje zabrane izvještavanja koja je nametnuta da bi se osiguralo pošteno suđenje.

Pel je postao najviši katolički svećenik u svijetu osuđen za spolno zlostavljanje djece i osuđen je na šest godina u februaru. Sada čeka žalbu.

Među onima koji su optuženi su "Nine Entertainment Co", "Age", "Australian Financial Review", "Macquarie Media" i nekoliko izdanja "News Corp".

Kršenje zabrane izvještavanja može biti kažnjeno zatvorom do pet godina i novčanom kaznom do 100.000 australskih dolara pojedincima i blizu 500.000 australskih dolara firmama.

Ponedjeljak je prvi dan suđenja u slučaju koji je ukazao na potencijalno teške posljedice kršenja zabrane izvještavanja.

Presuda o krivnji imala bi zastrašujući učinak na otvorenost pravosuđa prema javnosti i demokratiju u Australiji, rekao je Metju Kolins (Matthew Collins), advokat koji zastupa sve optužene medijske organizacije.

Viktorijski okružni sud prošle je godine zabranio izvještavanje o Pelovu suđenju, ili njegovom konačnom ishodu, kako bi spriječio predrasude porote uoči drugog suđenja, koje se naposljetku nije ni održalo.

U decembru je porota u prvom suđenju utvrdila Pelovu krivnju za zlostavljanje dvojice dječaka iz crkvenog zbora. O presudi su uveliko online izvještavali inozemni mediji. Neki australski mediji upućivali su na presudu ne imenujući direktno Pela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.