LONDON

Šokantna sudska odluka: Američka kompanija mora platiti 14 milijardi funti

Avaz.ba

17.4.2019

Kompanija "MasterCard" suočava se s jednom od najvećih tužbi u svojoj historiji, a ako izgubi spor, može dugovati svakoj osobi u Britaniji do 300 funti.

Šokantna sudska odluka protiv američke kompanije za finansijske usluge "MasterCard" otvara mogućnost da bude obeštećeno oko 4,6 miliona Britanaca, koji su skuplje plaćali proviziju.

- Veoma sam zadovoljan današnjom odlukom - rekao je britanski finansijski ombudsmen Valter Meriks (Walter Merricks) u svom saopćenju i dodao:

- Prošlo je skoro 12 godina od kada su u "MasterCardu" jasno rekli da su prekršili zakon nametanjem prekomjernih troškova za transakciju, štetnim po potrošače na duži period - kazao je Meriks.

On je dodao da je "MasterCard" koristio "tehničke zakonske argumente koji se ne smatraju zaslugama", što se našlo pred žalbenim sudom.

- Sada je vrijeme da "MasterCard" prizna štetu, da kažu "izvini" britanskoj javnosti i da plate nadoknadu koju duguju - oštro kaže Meriks.

Predstavnici "MasterCarda" nisu saglasni s osnovom tužbe, u kojoj se navodi da odluka nije bila konačna i da je "sud jednostavno rekao da bi trebalo desiti ponovno saslušanje o određenim pitanjima".

Meriks navodi da je "MasterCard" od 1992. do 2008. oštetio potrošače. Razlika je 14,6 milijardi funti. Ako bi "MasterCard" izgubio slučaj, svaki potrošač u Velikoj Britaniji tokom perioda morao bi biti obeštećen.

"MasterCard" planira uložiti žalbu na odluku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.