PORUKE Šefica EU diplomatije

Mogerini: Potrebno ubrzati pristupne pregovore sa zemljama zapadnog Balkana

Kao primjer uspjeha Evropske politike na Balkanu navela je sporazum Atine i Skoplja poslije 27 godina

Piše: B92

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini) je u svom obraćanju pred EP pozvala EU da otvori nove i ubrza postojeće pristupne pregovore sa zemljama zapadnog Balkana.  

- Vjerujem da bi bilo potrebno i ubrzati i mnogo investirati u pristupne pregovore koji već traju sa zemljama zapadnog Balkana kao i u naše snažno partnerstvo sa onima koji još nisu kandidatske zemlje - poručila je Mogerini.

Ona je u svom govoru posvećenom rezultatima EU vanjske politike ocijenila da je politika proširenja bila jedna od uspješnih priča tokom pet godina njenog mandata i mandata ovog saziva Evropskog parlamenta.

- Naša politika prema Balkanu, na Balkanu, ali prvenstveno sa Balkanom je uspješna priča koja je imala težak početak i put od neočekivanja do uspostavaljanja povjerenja i zajedničkih izazova - kazala je Mogerini.

Kao primjer uspjeha Evropske politike na Balkanu navela je sporazum Atine i Skoplja poslije 27 godina bilateralnih problema. Istovremeno, šefica evropske diplomatije nije pomenula ulogu EU u dijalogu Beograda i Prištine.

- Možda ne uspijete, ali ako ste uporni i jasni u ciljevima, vrijednostima i principima, ponekad dobri rezultati dođu. Možda poslije 25 godina, 7 godina ili samo dvije godine - poručila je Mogerini.

Ocijenila je da bi streteški velike greške i primjer kratkovidosti EU bilo ukoliko odluka o pokretanu pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom ne bi bila donijeta u junu ili bi se odložila.

Mogerini je pred poslanicima Evropskog parlamenta zaključila da se zemlje zapadnog Balkana nalaze okružene zemljama članicama i da ona na politiku prema Balkanu gleda ne kao na proširenje već kao zaokruživanje evropskog kontinenta.

NA VRH

Komentari