PARIZ Nakon pregledanih snimaka sigurnosnih kamera

Procurile nove informacije o početku požara u Notr Damu

Istražitelji još iz sigurnosnih razloga nemaju dozvolu da u katedrali izvrše opsežnu pretragu

Index.hr
20.04.2019 14:41

Notr Dam

Foto: AFP

Francuska policija i istražitelji još ne znaju kako je tačno došlo do požara koji je u ponedjeljak navečer uništio katedralu Notr Dam u Parizu. 

No, nakon pregledanih snimaka sigurnosnih kamera, kao i amaterskih snimaka slučajnih prolaznika, istražitelji vjeruju kako je požar počeo na centralnom dijelu krova, piše CNN. 

Policijski izvori za CNN su, također, rekli kako se istražitelji fokusiraju na dva problema koja se tiču početka požara. Naime, kako se čini, moguće je da je postojao problem sa senzorima za vatru. 

Drugi dio istrage, otkrili su istražitelji, vodi prema liftovima koji su napravljeni za radnike koji rade na skeli. No, nisu dali više detalja o ovome. 

Vatra je, podsjetimo, uočena u 18:43. Tada je plamen već bio tri metra visok. Prvi alarm se oglasio u 18:15. Tada niko još ništa nije vidio. 

Također, kako se ranije pisalo, istražitelji za sada vjeruju kako je do požara mogao dovesti kratki spoj na električnim instalacijama. Izjavio je to prije dva dana francuski dužnosnik koji je želio ostati anoniman, a za kojeg francuski mediji pišu da je blizak istrazi. 

Dodao je kako se sve tek treba dokazati jer istražitelji još iz sigurnosnih razloga nemaju dozvolu da u katedrali izvrše opsežnu pretragu. 

Podsjetimo, poznata katedrala i jedan od simbola Pariza planula je u ponedjeljak poslije podne, a gašenje je trajalo cijelu noć. Šteta je ogromna, no konstrukcija katedrale je ipak izdržala pa će moći biti obnovljena, za što se već skupilo stotine miliona dolara. 

No, svejedno, šteta koju je napravio požar je neprocjenjiva jer se radi o kulturnom i historijskom dobru. Cijeli krov i drvene grede katedrale te 93 metra visok toranj uništeni su u požaru, a strop se srušio na nekoliko mjesta.

Komentari

NA VRH