SVIJET

Vašington pokušava naći način da Asanž bude osuđen na smrtnu kaznu

Britanske vlasti saopštile su da ga neće izručiti SAD

Džulijan Asanž. Arhiv

Avaz.ba

26.4.2019

Vlasti SAD žele optužiti osnivača organizacije Wikileaks Džulijana Asanža (Juliana Assangea) za špijuniranje, da bi mu mogla biti izrečena smrtna kazna, saopćio je Wikileaks  na zvaničnom Twitter nalogu.

Iz Wikileaksa navode da Ministarstvo pravde SAD pokušava izgraditi slučaj protiv Asanža na osnovu Zakona o špijuniranju po kojem je lice moguće osuditi na smrtnu kaznu.

Asanž je portal Wikileaks osnovao 2006. godine, kako bi objavio povjerljive podatke o aktivnostima vlada nekoliko zemalja, uključujući SAD.

Nakon optužbi za silovanje u Švedskoj 2012. godine, Asanž je zatražio azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu, kako bi izbjegao izručenje Štokholmu.

Sud je odbacio slučaj silovanja 2017. godine, ali je Velika Britanija uporno insistirala na hapšenju Asanža zbog toga što se nije pojavio na sudu u Londonu.

Britanska policija uhapsila je Asanža 11. aprila u Londonu, nakon što mu je Ekvador ukinuo pravo na azil. Asanž je u Londonu uhapšen zbog kršenja uslova kaucije.

Britanske vlasti saopćile su da neće izručiti Asanža Vašingtonu, ukoliko postoji mogućnost da on u SAD bude osuđen na smrtnu kaznu.

Ministarstvo pravde SAD saopćilo je da Asanž može biti osuđen na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od pet godina, zbog hakovanja računara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.