SVIJET

Prvi rezultati izbora u Španiji: Socijalisti vode, ekstremisti na pragu ulaska u parlament

Najneizvjesniji izbori u proteklim decenijama

Twitter

Avaz.ba

28.4.2019

Španski socijalisti, predvođeni premijerom Pedrom Sančezom (Sanchez), vode na parlamentarnim izborima u Španiji, ali nemaju većinu, pokazuju prvi preliminarni rezultati na osnovu više od 20 posto prebrojanih glasova.

Prema rezultatima istraživanja, nijedna partija nije blizu osvajanja parlamentarne većine, prenose agencije.

Prema rezultatima Sančezova partija osvojila je skoro 30 posto glasova, što znači, objašnjava BBC, da će joj biti potrebna podrška radikalno ljevičarskog Podemosa i katalonskih nacionalista za formiranje vlade.

Po prvi put od okončanja vojne vladavine 1970-ih, krajnje desničarska partija Voks, koja se protivi multikulturalizmu, feminizmu i neograničenoj migraciji, na putu je da udđe u parlament. Predviđa se da će Voks osvojiti mandate u Donjem domu i tako postati prva stranka takve orijentacije u španskom parlamentu od 1982. godine.

Ta partija osvojila je devet posto glasova na trećim izborima za četiri godine, što znači da će dobiti 23 mjesta u parlamentu od 350 mjesta.

Također, desničarska konzervativna Narodna partija (PP) dobila je 17 posto glasova, dok je partija desnog centra Siudadanos osvojila 13 posto.

Španci su glasali u rekordnom broju na najneizvjesnijim izborima proteklih decenija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.