SVIJET

Konzervativna koalicija u Australiji osigurala većinu u parlamentu

Skot Morison

Avaz.ba

20.5.2019

Nakon iznenadne pobjede na izborima Australska konzervativna koalicija osigurala je većinu u parlamentu, što će omogućiti premijeru Skotu Morisonu (Scott Morrison) da nastavi sa svojom zakonodavnom agendom i bez podrške nezavisnih zastupnika, prenose mediji.

Australska izborna komisija (AEC) poručila je kako Morisonova koalicija ima 76 mjesta u parlamentu, od njih ukupno 151.

Nakon duge i žestoke izborne utrke, Morison je poručio kako je Australcima dosta politikantstva.

- Rekli su svoje, odlučili su. Sada očekuju od nas da nastavimo kako bi oni mogli nastaviti sa svojim životima - rekao je Morison za 2GB Radio u Sidneju. 

- To su poručili tihi Australci, i ja ću to poštovati - dodao je Morison.


Konzervativna koalicija s premijerom na odlasku Skotom na čelu u subotu je iznenadila odnijevši pobjedu na parlamentarnim izborima te je prisilila čelnika laburista Bila Šortena (Bill Shorten), kojeg su smatrali favoritom, da prizna poraz.

Jedna od prvih Morisonovih zadaća, nakon što preuzme vladu, bit će promjena ministara, jer neki od njih odlaze u penziju. Promjenu ministara mnogi će pomno pratiti zbog znakova o promjeni političkog smjera.


- Preustroj kabineta pokazat će planira li povući poteze oko, naprimjer, klimatskih promjena - rekao je profesor političkih nauka na Univerzitetu Sidnej Rodni Tifen (Rodney Tiffen).

- Veliki znak bit će promjena ministara okoliša i energije. Ako ih zamijeni onima koji pozivaju na snažnije poteze, to će biti znak - dodao je profesor Tifen.

Australija je u posljednjih 12 godina imala šest premijera, jer niko od njih, zbog unutarstranačkih previranja, nije izdržao do kraja mandata. Ovaj put Australci se nadaju da će biti drugačije.

Liberalni premijer Džon Hovard (John Howard) bio je posljednji premijer koji je izdržao do kraja svog mandata 2007. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.