SAVEZ EUROSKEPTIKA

Marine Le Pen: Izmijenili smo političku kartu Evrope

Osnovani klub zamijenit će skupinu Evropa nacija i sloboda koja je imala 36 mandata u posljednjem sazivu predstavničkog tijela

Marine Le Pen. Time Magazine

Agencije

14.6.2019

Francuska političarka Marine Le Pen objavila je da je osnovan novi, krajnje desni stranački klub u Evropskom parlamentu, savez euroskeptika iz svih dijelova kontinenta koji moć iz Brisela žele vratiti u nacionalne prijestolnice.

U skupini Identitet i demokracija (ID) su Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, Liga zamjenika talijanskog premijera Matea Salvinija (Matteo) i Alternativa za Njemačku (AfD) te nacionalisti iz Austrije, Finske i Danske. 

- Izmijenili smo političku kartu Evrope - rekla je Le Pen govoreći o ID-u koji ima 73 od 751 zastupnika i peta je po snazi skupina u parlamentu, odmah iza Zelenih. 

Taj će klub zamijeniti skupinu Evropa nacija i sloboda koja je imala 36 mandata u posljednjem sazivu evropskog predstavničkog tijela. 

Stranke predane jačanju Evrope osvojile su dvotrećinsku većinu na evropskim izborima prošlog mjeseca, no nacionalistički vođe rast na izborima vide kao potvrdu svoje snage.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.