NAKON IZVJEŠTAJA

EU optužena za neprihvatljivu pohlepu: Junker i Tusk mogli bi dobiti ogromnu svotu novca po isteku mandata

Njihovi mandati istječu u novembru 2019. godine, a stječu pravo na spomenute isplate od dana kada odu s funkcija

Donald Tusk i Žan-Klod Junker. Agencije

Srna

14.6.2019

Evropska unija optužena je za "neprihvatljivu pohlepu" nakon izvještaja o tome da će Žan-Klod Junker (Jean-Claude) i Donald Tusk, nosioci najviših funkcija u bloku, primiti blizu 500.000 eura po isteku mandata ove godine, piše ''Daily Mail''.

Tusk, predsjednik Evropske komisije, primit će 323.276 eura kao "prijelaznu zaradu", a Junker, aktuelni predsjednik Evropske komisije, navodno će dobiti 161.621 euro. 

Junker će primiti manji iznos jer će dostići doba za penzioniranje na polovini dvogodišnjeg perioda isplate, pošto će napuniti 66 godina u decembru 2020. godine.

Očekuje se da će nosioci dvije najviše funkcije u EU dobivati 50 posto svoje postojeće mjesečne zarade, koja iznosi oko 27.000 eura, u periodu od dvije godine poslije odlaska s funkcije. 

Njihovi mandati istječu u novembru 2019. godine, a stječu pravo na spomenute isplate od dana kada odu s funkcija, čak i ako se ponovo zaposle.

U tom slučaju iznos koji će dobiti od EU može biti umanjen ukoliko ostali prihodi zajedno da otpremninama nadmašuju njihovu sadašnju zaradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.