SVIJET

Tramp odgodio akciju masovnog hapšenja migranata

Operacija usmjerena na oko 2.000 porodica. AFP

I.K./Avaz.ba

23.6.2019

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) rekao je da je odgodio za dvije sedmice najavljenu akciju masovnih hapšenja imigranata radi deportacije kako bi dao vremena zakonodavcima da postignu kompromis imigracijskim pitanjima. 

- Na zahtjev demokrata, odgodio sam proces uklanjanja ilegalne imigracije (deportacije) za dvije sedmice kako bih vidio mogu li demokrati i republikanci zajedno pronaći rješenje problema azila i rupe na južnoj granici. Ako ne, deportacije počinju - napisao je Tramp na Twitteru. 

Ranije u subotu predsjednica zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) pozvala je vjerske vođe da izvrše pritisak na predsjednika da bi zaustavio akciju protiv imigranata, odnosno masovnu deportaciju kojom bi bilo obuhvaćeno 2.000 porodica u 10 američkih gradova u nedjelju.

Demokratkinja Pelosi rekla je u izjavi da će najavljene racije i deportacije "unijeti strah u naše zajednice".

- Predsjednikova akcija ne razlikuje prekršaj i počinjenje ozbiljnog zločina - rekla je Pelosi pozivajući vjerske i druge čelnike da ukažu Trampu na vrijednost američkog programa zbrinjavanja izbjeglica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.