KRIMINAL

EU u akciji protiv utaje poreza: Palo 49 osoba, utajili 84 miliona eura

U istrazi, pored ostalog, korištene mjere tajnog praćenja i prisluškivanja telefona

EU u akciji protiv utaje poreza. Agencije

I.K./Avaz.ba

25.6.2019

Za poreznu prevaru u iznosu od 84 miliona eura Agencija za pravosudnu saradnju Europske unije (EUROJUST) sumnjiči 49 državljana Italije i Slovenije.

Prema podacima ove Agencije, fiktivnim transakcijama između šest preduzeća u ukupnoj vrijednosti od 500 miliona eura, osumnjičeni su zadržali 84 miliona eura na štetu prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV) budžeta Italije.

- Uz pomoć EUROJUST-a, italijanske vlasti zaplijenile su 84 miliona eura nakon što su razotkrili sistem prevare s PDV-om koji uključuje marketing tehnoloških i kompjuterskih proizvoda u italijanskoj regiji Campania – saopćeno je iz EUROJUST-a.

Za potrebe porezne prevare, prema navodima EUROJUST-a, osumnjičeni su osnivali i fiktivna preduzeća, a u istrazi su korištene mjere tajnog praćenja, prisluškivanja telefona i ishođenja dvaju europskih istražnih naloga kako bi se omogućilo transnacionalno prikupljanje dokaza.

Osim Italije i Slovenije, koje se povodom ove akcije nisu službeno oglasile, istraga je obuhvatila i Estoniju u kojoj je osnivan dio fiktivnih firmi. Agencija EU posebnu zahvalnost za uspjeh akcije odaje uredu javnog tužioca  u Napulju, sjedištu Campanije.

Podsjetimo, u prethodnoj akciji otkrivanja transnacionalnih poreznih prevara unutar EU, EUROJUST je 12. juna ove godine objavio zaplijenu dva miliona eura utajenih u transakcijama trgovaca alkoholnim pićima, također kroz izbjegavanje plaćanja PDV-a. 

Utaja je otkrivena nakon provedene istrage u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Španiji i Rumuniji, a uhapšeno je 18 osoba.

I u slučaju raskrinkavanja fiktivnih transakcija alkoholnim pićama radilo se o malim i(li) fiktivnim firmama osnovanim za prevaru, no osumnjičen je i proizvođač alkoholnih pića iz Njemačke čije ime EUROJUST nije otkrio, piše Jutarnji.hr. 

Osim Agencija za pravosudnu saradnju Europske unije u ovoj akciji učestvovale su i italijanske vlasti te Državno tužilaštvo Slovenije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.