NEVJEROVATNO

Klintonov prijatelj u pedofilskom skandalu, bivši predsjednik SAD tvrdi da ništa nije znao

Klinton i Epstajn: Novi skandal. Agencije

Avaz.ba

9.7.2019

Nekadašnji američki predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton) ponovo se našao usred pedofilskog skandala nakon što se pred njujorškim sudom u ponedjeljak pojavio njegov prijatelj milijarder Džefri Epstajn (Jeffrey Epstine) - čovjek koji je u subotu uhapšen na aerodromu pri povratku iz Pariza zbog optužbi da je organizirao lanac trgovine maloljetnicama za seks.

Zbog toga je Klinton bio primoran da se javno ogradi od svog prijatelja, tvrdeći da, dok se prije desetak godina intenzivno družio sa njim, nije imao pojma čime se Epstajn bavi. Međutim, sumnju na uvjerljivost tvrdnji bivšeg predsjednika SAD bacilo je to što je lagao da se u Epstajnovom privatnom avionu, gdje su, kako se ispostavilo iz optužnice, organizirane orgije sa maloljetnicama, vozio svega četiri puta. Naime, podaci iz aerodoromskih registara letova, što je još 2015. objavio sada ugašeni portal Gawker, jasno pokazuju da je Klinton Epstajnovom letjelicom putovao najmanje 11 puta u periodu između između 2002. i 2003.

On tada nije bio predsjednik Amerike, ali to, kako navodi britanski Daily Mail, ne umanjuje njegovu odgovornost za saučesništvo u zločinu. List, također, napominje i da postoje izvještaji iz 2016. po kojima je Klinton čak 26 puta bio u milijarderovom boingu 727. Letjelica je kasnije u medijima nazvana "Lolita ekspres", sa aluzijom na film "Lolita" o vezi između vremešnog muškarca i 14-godišnje djevojčice.

Da stvar po Klintona bude gora, u optužnici protiv Epstajna navodi se da je on baš u periodu od 2002. do 2005. stvorio i vodio mrežu koja mu je omogućavala eksploatisanje i seksualno zlostavljanje desetine maloljetnica. Osim što ih je iskorištavao u avionu, on ih je vodio na svoja luksuzna imanja u Palm biču na Floridi, ali i u vilu u Njujorku, gdje im je govorio da će im platiti samo za masažu. Kasnije ih je, ipak, koristio i za seks tražeći im kontakte drugarica koje bi isto mogle da rade što i one. Klinton, međutim, uporno negira da je znao za te pojedinosti.

- Gospodin Klinton je u 2002. i 2003. uzeo svega četiri leta tim avionom: jedan u Evropu, jedan u Aziju i dva u Afriku, što je podrazumijevalo i usputne stanice u sklopu rada humanitarne "Klinton" fondacije. Imamo sve detalje tih putovanja. Imao je jedan sastanak sa Epstajnom u njegovoj kancelariji u Harlemu 2002, kao i susret u njegovom njujorškom stanu. Klinton nije razgovarao duže od 10 godina i nikad nije bio kod njega na otoku Little St. James, na njegovom ranču u novom Meksiku ili na imanju na Floridi - poručeno je iz Klintonove kancelarije.

Interesantan je, međutim, način na koji je Klinton u vrijeme intenzivnog druženja govorio o Epstajnu, od kog je, kako stvari stoje, dobijao novac za svoju fondaciju.

- Džefri je izuzetno uspješan poslovni čovjek i posvećeni filantrop sa istančanim osjećajem za globalno tržište 21.stoljeća. Posebno cijenim njegovu požrtvovanost u dobrotvornom radu u Africi, gdje se zalagao za demokratizaciju, ali i pomoć siromašnima i oboljelim od HIV - navodio je ranije Klinton.

U to vrijeme pokrenute su i prve optužnice protiv Epstajna kada su u javnost jedna za drugom počele da istupaju njegove žrtve. Nekoliko godina kasnije on je konačno osuđen, ali na svega 18 mjeseci robije. Međutim, morao je da isplati novac svojim žrtvama i da uđe u registar seksualnih napasnika. Slobodan je čovjek od jula 2009, nakon čega je nastavio da uživa u svom bogatstvu sve dok ovog vikenda ponovo nije uhapšen pod optužnicom za organiziranu trgovinu ljudima i seksualnu eksploataciju maloljetnih djevojčica, među kojima su mnoge bile mlađe i od 14 godina.

Strahuje se da ih je bilo više od stotinu, pa se vjeruje da je nova optužnica i podignuta zbog ispovijesti novih žrtava. Epstajn se, uprkos tome, u ponedjeljak na sudu izjasnio da nije kriv iznijevši skandaloznu odbranu da su sve njegove "partnerke" dobrovoljno pristale na seks, kao i da su bile prostitutke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.