SVIJET

EU produžila sankcije protiv pojedinaca i subjekata Sjeverne Koreje

Evropska unija je više puta izrazila svoje čvrsto uvjerenje da se trajni mir i nuklearno razoružanje Korejskog poluotoka moraju postići mirnim putem

EU zamrznula imovinu devet subjekata. Agencije

Avaz.ba

15.7.2019

Vijeće EU je preispitalo svoj samostalni popis osoba i subjekata na koje se primjenjuju mjere ograničavanja u okviru režima sankcija protiv Sjeverne Koreje. Potvrdili su sankcije koje su na snazi, a koje obuhvaćaju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine. 

Na pojedince i subjekte koji su uvršteni na popis primjenjuju se sankcije zbog njihova doprinosa programima Sjeverne Koreje povezanima s nuklearnim oružjem, balističkim projektilima ili drugim oružjem za masovno uništenje ili zbog izbjegavanja sankcija. EU je samostalno uvrstio na popis ukupno 57 osoba. Osim toga, Evropska unija je u okviru vlastitog režima sankcija zamrznula imovinu devet subjekata. 

Prenijela je i sve relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojima se uvode sankcije protiv 80 osoba i 75 subjekata koji su trenutačno uvršteni na UN-ov popis.

Sankcije EU protiv Sjeverne Koreje najstrože su od svih režima sankcija EU koje su na snazi. Donesene su kao odgovor na aktivnosti ove države povezane s razvojem nuklearnog oružja i balističkih projektila, kojima se krše brojne rezolucije VSUN-a. Osim što prenosi sankcije UN-a, EU ima i samostalni režim sankcija protiv Sjeverne Koreje kojim se nadopunjuju i postrožuju sankcije koje je donio UN.

EU je više puta izrazila svoje čvrsto uvjerenje da se trajni mir i nuklearno razoružanje Korejskog poluotoka moraju postići mirnim putem i da je jedini način za ostvarenje tog cilja nastavak diplomatskog procesa.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.