IZBORI

Poznato ko će činiti općinska i gradska vijeća

Četvorka ima većinu u svim gradskim sarajevskim općinama, računajući Ilidžu, dok je SDA zadržala prevlast u vijećima Trnova, Ilijaša, Hadžića i Vogošće

Brojni načelnici i gradonačelnici neće imati podršku u vijećima. Arhiv

Piše: E. Halimić

20.11.2020

Građani Bosne i Hercegovine na lokalnim izborima odlučili su kako će u iduće četiri godine izgledati 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u RS, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS i Skupština Distrikta Brčko.  

Za razliku od načelničkih i gradonačelničkih pozicija, koje su uglavnom bile riješene, kombinatorika poslijeizbornih aktivnosti u kontekstu općinskih i gradskih vijeća pokazala je kako se iz sata u sat situacija može mijenjati kada je riječ o raspodjeli mandata.

Podjela mandata

Prema trenutnom odnosu snaga, na osnovu do sada prebrojanih glasačkih listića, u sarajevskim gradskim općinama Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu i Novom Gradu, pobjednik lokalnih izbora je Narod i pravda (NiP), sa 31 mjestom u četiri općinska vijeća. Slijede Stranka demokratske akcije (SDA) sa 27, Naša stranka (NS) sa 20, a cifru od 10 mandata premašila je samo još Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) s osvojenih 12.

Tako bi u sarajevskoj općini Centar NiP trebao imati 8 vijećnika, SDA i NS po 7, SDP BiH 4, Platforma za progres (PzP) 2, Savez za bolju budućnost 2, koalicija Demokratske fronte i Građanskog saveza (DF-GS) za sada ima jednog vijećnika.

U općini Novi Grad Sarajevo najviše vijećnika trebali bi imati NiP i SDA, tačnije po 9, zatim slijede NS (4), PzP (3), SDP BiH (2), a po jednog vijećnika mogli bi imati SBB, DF-GS, BOSS i USD BiH.

Kad je riječ o općini Novo Sarajevo, najviše mandata ponovo ima NiP (9), slijedi NS sa 6 vijećnika, zatim SDA sa 5. Svoje vijećnike trebale bi imati i sljedeće stranke - SDP BiH (3), NBL, SBB, PzP i DF-GS, po dva.

Nešto drugačija situacija je u općini Stari Grad Sarajevo, najviše mandata osvojio je NBL (7), slijedi SDA (7), a pet vijećnika trebao bi imati i NiP. Svoje predstavnike u općinskom vijeću, najvjerovatnije, imat će i NS (2) i SDP (3), po dva vijećnika imat će PzP, SBB i Savez sa Stari Grad, a jednog vijećnika, prema svemu sudeći, imat će i Liberalno-demokratska stranka (LDS).

Poznate ličnosti

U općinska vijeća izabrana su i neka poznata imena poput Abdulaha Skake, Anisa Krivića, Mire Lazovića, Sulejmana Meme Haljevca, Benjamina Isovića...

Zanimljivo je pratiti situaciju u Tuzlanskom kantonu, gdje se pojavljuju i neke nove stranke. U Gradsko vijeće Tuzle trebalo bi ući čak 11 stranaka. 

Najveći broj mandata trebao bi imati SDP sa 21,30 posto glasova, zatim SDA sa 14,83 posto, Socijaldemokrate BiH (10,26), SBB (7,67), Tuzlanska alternativa (6,93), PzP (6,77), DF (4,54), NS (4,21), PDA (3,91), SzBiH (3,87) i HDZ BiH (3,72).

Naravno, treba kazati da su svi ovi podaci podložni promjenama, s obzirom na to da se kontinuirano mijenjaju brojevi glasova.

Sedam stranaka u Zenici

U Gradsko vijeće Zenice trebali bi ući predstavnici sedam političkih partija. Najviše mandata imat će Zenička inicijativa s Fuadom Kasumovićem, a na drugom mjestu je SDA. 

Devet stranaka prešlo je izborni prag i najvjerovatnije će imati svoje predstavnike u Skupštini grada Banja Luka. 

Dok se „Pokret pravde“ i SDP BiH nadaju da će s prebrojanim i posljednjim listićem uspjeti prijeći izborni prag.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.