POTEZI

Uprkos sankcijama EU: Turska nastavlja istaživati plin u blizini Kipra

Ankara tvrdi da su njeni potezi u skladu s međunarodnim zakonima

Turska radi na eksploataciji energenata. Agencije

L.Đ./Avaz.ba

16.7.2019

Turska je u utorak poručila da kaznene mjere Evropske unije "ni na koji način neće utjecati" na bušenja u potrazi za plinom u istočnom Sredozemlju u blizini Kipra te da u to područje šalje i četvrti brod.

Otkriće velikih rezervi plina u istočnom Sredozemlju potaknulo je grozničavu utrku za eksploatacijom energenata skrivenih u podmorju ali i spor između Turske i Kipra.

Turski ministar vanjskih poslova danas je kazao da ponašanje evropskog bloka "pokazuje koliko predrasuda i pristranosti EU gaji u vezi Kipra jer uopće ne spominje Turke koji imaju jednaka prava na prirodne resurse tog otoka". 

Smatrajući turske aktivnosti vezane uz bušenje podmorja "ilegalnim", ministri vanjskih poslova članica EU su u ponedjeljak odobrili mjere protiv Turske, uključujući i odgodu pregovora o sporazumu o zrakoplovstvu, smanjenje novca iz evropskih pristupnih fondova i ograničavanje pristupa kreditima Evropske investicijske banke. 

Ankara tvrdi da su njeni potezi u skladu s međunarodnim zakonima i da se bušenje provodi u turskom kontinentalnom pojasu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.