HUMANITARNA KATASTROFA

UAE i Kipar osudili ubistva osoblja Svjetske centralne kuhinje u izraelskom napadu

Dvije zemlje su naglasile da humanitarna katastrofa u Gazi zahtijeva usvajanje kolektivnog međunarodnog pristupa

Ujedinjeni Arapski Emirati i Kipar oštro su osudili sve akte nasilja nad humanitarnim radnicima. Anadolija

FENA

3.4.2024

U saopćenju objavljenom u utorak, Ujedinjeni Arapski Emirati i Republika Kipar izrazili su duboku osudu izraelskog napada na humanitarne radnike Svjetske centralne kuhinje (WCK) i prenijeli najdublje saučešće porodicama žrtava i njihovim državama, te rukovodstvu i osoblju WCK, kao i želje za što brži oporavak povrijeđenih, javlja novinska agencija Emirata WAM.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Kipar oštro su osudili sve akte nasilja nad humanitarnim radnicima koji svoje živote posvećuju služenju onima kojima je pomoć potrebna, i ponovili da je targetiranje osoblja humanitarne pomoći flagrantno kršenje svih međunarodnih sporazuma čiji je cilj osiguravanje zaštite radnika koji pružaju pomoć i spašavanje.

UAE, Kipar i Svjetska centrala kuhinja (WCK) kroz Amalthea Inicijativu imaju za cilj da pruže hitnu humanitarnu pomoć i opskrbu Pojasu Gaze kako bi se spriječila glad u sjevernoj Gazi i spriječile daljnje patnje u Pojasu, kroz isporuku i sigurnu distribuciju zaliha hrane.

Dvije zemlje su naglasile da humanitarna katastrofa u Gazi zahtijeva usvajanje kolektivnog međunarodnog pristupa kako bi se umanjila prijetnja nevinim životima osiguravanjem hitne, sigurne, nesmetane i održive isporuke pomoći.

Palestinskim porodicama su hitno potrebne osnovne zalihe kako bi se spriječilo dalje pogoršanje zdravstvene situacije.

Stoga je imperativ da Izrael mora ispuniti svoju odgovornost da zaštiti humanitarne radnike koji bi trebali biti u mogućnosti da obavljaju ovaj vitalni posao sigurno i bez straha od gubitka života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.