ŠOKANTNO

Jednomjesečnom dječaku zbog gangrene amputirali spolni organ

U Egiptu su ljekari amputirali spolni organ zbog gangrene koja se razvila nakon zahvata obrezivanja koji je, navodno, izvela medicinska sestra, tvrdeći da je doktorica

Otac ogorčen zbog svega što se dogodilo njegovom sinu. Agencije

Avaz.ba

18.7.2019

Jednomjesečnom dječaku u Egiptu ljekari su amputirali spolni organ zbog gangrene koja se razvila nakon zahvata obrezivanja koji je, navodno, izvela medicinska sestra, tvrdeći da je doktorica.

Antonio Plešnarspecijalista urolog i subspecijalista urološke onkologije, prokomentirao je šokantan slučaj. Dječakov otac Ashraf Helmi rekao je da je odveo dijete na cijepljenje u medicinski centar Manti u Šubra el-Kaimu u sjevernom Kairu. S njim su bili i njegova svastika te porodični prijatelj i oni su ga nagovorili da se odmah obavi i obrezivanje. 

Pristao je da to obavi medicinska sestra koja se navodno pretvarala da je doktorica. Lokalni mediji tvrde da je za to dobila dodatnih 50 egipatskih funti, odnosno oko 19 kuna (5 KM). 

- Učinila je to u hitnoj službi, ne u operacijskoj sobi. Potrudio sam se da budem unutra, jer se svašta može čuti o neuspjelim operacijama - kazao je otac. 

Nakon operacije, sestra je, kaže, čvrsto pričvrstila gazu, a kad se otac požalio da je vrlo gruba za tako malo dijete, odgovorila je da zna šta radi. Nedugo nakon toga kod dječaka se razvila infekcija.

Otac je odmah otišao u Institut Nasser u Kairu s njim i postao sumnjičav kad mu je ista ona sestra koja je obavila obrezivanje kazala da pričeka dok ne ode po ljekara. Ubrzo nakon toga dijete su odveli na operaciju, na kojoj mu je zbog gangrene amputiran penis.

Doktor Plešnar kaže kako mu je podatak da bi takvu operaciju napravila medicinska sestra posve neshvatljiv, jer je u ozbiljnim medicinskim ustanovama vode urolog, ili dječiji hirurg, i provodi se u steriliziranim uvjetima, uz lokalnu ili opću anesteziju, nakon koje doktor još neko vrijeme prati pacijenta.

Dječakov otac, s druge strane, tvrdi kako je i nakon što su kod njegovog sina utvrđene komplikacije nestručno izvedenog zahvata sve bilo vrlo čudno.

Zamjenik ministra zdravstva Hamdi el-Tabakh izjavio je da je medicinska sestra priznala da je obavila nesretnu operaciju. Međutim, kazala je da je to obavila u porodičnoj kući i na njegov zahtjev, a ne u medicinskom centru, što otac poriče. Sada je u pritvoru, a slučaj se istražuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.