VAŠINGTON

Miler tvrdi da nije oslobodio Trampa optužbe za opstrukciju pravde

Robert Miler. Agencije

Fena

24.7.2019

Bivši specijalni istražitelj američkog ministarstva pravde Robert Miler (Mueller) u srijedu je branio integritet istrage navoda o ruskom uplitanju u američke izbore tokom dramatičnog kongresnog saslušanja i ponovio je da nije oslobodio predsjednika Donalda Trampa (Trump) optužbe za opstrukciju pravde, niti je, kako je sam predsjednik tvrdio, potpuno opravdao Trampa. 

Miler se pojavio na dugoiščekivanom svjedočenju koje postavlja visoke uloge i za Trampa i demokrate, koji su podijeljeni između njegovog opoziva i suprotstavljanja predsjedniku na predstojećim izborima.

Miler, bivši direktor FBI-ja, koji je proveo 22 mjeseca istražujući navode o ruskom uplitanju u američke izbore u 2016., pojavio se pred pravosudnom komisijom zastupničkog doma.

Predsjedavajući komisije, demokrata Džerold Nadler (Jerrold), pohvalio je Milera i izjavio je da niko, uključujući Trampa, "nije iznad zakona", ali su republikanci pokušali da opišu Milerovu istragu kao nepravednu prema Trampu, dok mu je konzervativni poslanik Lui Gomer (Louie Gohmert) kazao da je "izopačio pravdu".

Tramp tvrdi da je Milerova istraga rezultirala "potpunim i kompletnim opravdanjem" američkog predsjednika. Na Nadlerovo pitanje je li oslobodio Trampa tih navoda, Miler je odgovorio "ne". 

Miler, kojeg je optužio Tramp da je vodio "lov na vještice" i da je "pokušao orkestrirati puč" protiv republikanskog predsjednika, izjavio je da je njegova istraga vođena "na pošten i nezavisan način" i da su članovi njegovog tima "ljudi od najvišeg integriteta". 

- Da kažem još nešto. Tokom moje karijere viđao sam brojne izazove demokratiji. Pokušaji ruske vlade da se upliću u naše izbore bili su među najozbiljnijim - izjavio je Miler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.