SVIJET

Ovo je kraj igre: Nije bilo saradnje između Trampa i Rusa tokom kampanje 2016.

Bijela kuća u potpunosti sarađivala sa istragom specijalnog tužioca

Donald Tramp. AFP

Avaz.ba

18.4.2019

Istraga o mogućem ruskom miješanju dokazala je da nije bilo saradnje između Donalda Trampa (Trump) i Rusa koji su pokušali utjecati na predsjedničku kampanju 2016. godine.

To je izjavio američki ministar pravde Vilijam Bar (William Barr) u kratkom obraćanju novinarima prije objavljivanja izvještaja specijalnog tužioca Roberta Milera (Mueller) sastavljenog poslije 22 mjeseca istrage.

On je vidio izvještaj kad je završen u martu i tada je predstavio javnosti kratak izvod od četiri strane, a sada će redigiran izvještaj biti objavljen u cijelosti.

Tužilac Miler je potvrdio da je ruska vlada nadzirala napore da se ilegalno umiješa u američke predsjedničke izbore 2016., ali nije našao dokaze o dosluhu sa Trampovim izbornim štabom ili s drugim Amerikancima, rekao je Bar na konferenciji za novinare.

Bar je kazao da se Miler u dokumentu bavio sa deset epizoda koje su stvorile sumnju da je američki predsjednik ometao provođenje pravde, ali nije precizirao o kojim slučajevima se to radi.

- Kao što je podsjetio specijalni tužilac u svom izvještaju, elementi pokazuju da je predsjednik bio frustriran ili bijesan, iskreno uvjeren da je ta istraga škodila njegovom predsjedništvu - rekao je Bar.

On je dodao da je Bijela kuća u potpunosti sarađivala sa istragom specijalnog tužioca i da predsjednik nije djelovao da bi spriječio specijalnom tužiocu pristup dokumentima ili svjedocima potrebnim da do kraja provede svoju istragu.

- Izvještaj je pokazao da nema dovoljno dokaza da se ustanovi da je predsjednik Tramp ometao pravdu. Njegovi lični advokati mogli su pročitati izvještaj od 400 strana u toj redigiranoj verziji ove sedmice - rekao je Bar.

On kaže da njima nije bilo dozvoljeno tražiti da se sakriju dodatni dijelovi, a da oni to nisu ni tražili. Izvještaj će, kako je potvrdio, biti predat poslanicima, a zatim objavljen online.

Demokrati se nadaju da će tužilac Miler svjedočiti pred Kongresom, najkasnije do 23. maja. Ministar pravde je rekao da se on tome ne protivi.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je danas na Twitteru fotografiju na kojoj stoji okrenut leđima, dok je preko cijele fotografije natpis "Game over" (kraj igre).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.