ISTUPI

Angela Merkel: Istinski jedinstvene Evrope nema bez zapadnog Balkana

Otvaranje mađarsko-austrijske granice smatra se jednim od ključnih događaja u kolapsu komunizma prije tri decenije

Merkel u Sopronu: Za dalje širenje Unije uprkos Francuskoj i Holandiji. AFP

Piše: S. NUMANOVIĆ

19.8.2019

Kancelarka Njemačke Angela Merkel još jednom je potvrdila svoju podršku daljem širenju Evropske unije na zapadni Balkan.

Govoreći u Mađarskoj, ona je istakla da "istinski jedinstvene Evrope nema bez zapadnog Balkana".

Merkel je govorila u Sopronu, u Panevangelističkoj crkvi, tokom proslave 30. godine "Panevropskog piknika". Na taj dan je 19. avgusta otvorena granica Mađarske, koja je tada bila pod komunizmom, s Austrijom.

- Evropa će biti istinski jedinstvena i ujedinjena samo onda kada sve država zapadnog Balkana budu u EU - istakla je ona.

Takav stav u direktnoj je suprotnosti s stavovima, na primjer, predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) ali i rastućeg broja evropskih glasača.

Otvaranje mađarsko-austrijske granice smatra se jednim od ključnih događaja u kolapsu komunizma prije tri decenije.

- Ako promatrate stvari geostrateški, pa i ako samo gledate mapu, samo je to način da Evropa bude stvarno jedna - rekla je Merkel novinarima.

Njen istup razumije se i kao podstrek za šest država zapadnog Balkana da nastave s reformama, usprkos EU.

Srbija i Crna Gora imaju već godinama status kandidata. Zvanična Podgorica najdalje je odmakla na reformskom putu, dok Brisel stalno nastoji ohrabriti Beograd da odlučnije krene u reforme. Srbija, međutim, to uslovljava ukidanjem tarifa koje je Kosovo prošle godine uvelo na robe te države kao i BiH. Kosovo i BiH su tek u statutu "potencijalnog kandidata".

Albanija i Sjeverna Makedonija pak, već godinama čekaju da dobiju kandidatski status.

Usprkos obećanijima, kako Merkel, tako i Evropske komisije, umjesto u junu, odluka o tome da li će ove dvije države krenuti dalje prema članstvu u EU odložena je za oktobar, primarno zbog protivljenja Francuske i Holandije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.