ITALIJA

Težak poraz Matea Salvinija, neofašista ide u opoziciju

Lider Lige ostaje najpopularniji italijanski političar

S. N.

28.8.2019

Stranka 5 zvjezdica i Demokratska partija postigle dogovor - Avaz
Stranka 5 zvjezdica i Demokratska partija postigle dogovor - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Stranka Pet zvjezdica i Demokratska partija postigle su dogovor o formiranju nove parlamentarne većine.  

Đuzepe Konte (Giusepe Conte) ponovo će biti premijer. 

Kako javlja "The New York Times", Mateo Salvini (Matteo) pretrpio je težak poraz i prelazi u opoziciju. Lider Lige, ekstremno desne stranke kojeg italijanski mediji sve češće nazivaju neofašistom i "novim Musolinijem", izvukao je najdeblji kraj u igri koju je sam započeo.

On je isprovocirao pad vlade u kojoj je bio prvi potpredsjednik i ministar unutrašnjih poslova. 

Ne očekujući da bi centristička stranka koja se borila protiv establišmenta mogla napraviti dogovor s bilo kojom partijom u Italiji, on je oborio s pozicije premijera Kontija. Nadao se da će doći do prijevremenih izbora iz kojih bi izašao kao pobjednik.

No, Pet zvjezdica i ljevičarska Demokratska partija postigle su koalicioni sporazum kojim su napravili potpuni zaokret na italijanskoj političkoj sceni.

Za razliku od prethodne, nova vlada bit će proevropska i otvorena za čvršću saradnju s Evropskom unijom.

The "New York Times" piše i da nova vlada pred sobom ima više nego težak zadatak. Italija je prezadužena, a njena privreda u veoma je teškoj situaciji. List ističe i da je stopa privrednog rasta na nuli!

Osim želje za osvetom Salviniju, koja bukti u obje stranke - članice koalicije, nova parlamentarna većina nema bitnijih dodirnih tačaka i prije samo nekoliko dana njihovi čelnici i poslanici razmijenjivali su brutalne uvrede na javnoj sceni.

Salvini, međutim, ostaje najpopularniji italijanski političar. On je ovih dana, uvidjevši da bi se dvije stranke mogle dogovoriti i izbaciti iz vlasti, uputio više ponuda liderima Pet zvjezdica. No, sve su one odbijene.

Ukoliko nova vlada brzo ne pokaže konkretne dobre rezultate i ne pokrene Italiju prema ekonomskom rastu, novi - stari premijer i nova parlamentarna većina mogli bi propasti. U tom slučaju, Italija bi neumitno išla na vanredne izbore iz kojih bi Salvini, kako sada stvari stoje, izašao još jači.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.