SVIJET

Ministarstvo odbrane Rusije spremno za punopravnu saradnju s Francuskom

Obje strane izrazile želju za nastavkom dobrih odnosa

Šojgu: Spremni za saradnju. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

9.9.2019

Ministarstvo odbrane Rusije je spremno za blisku saradnju s francuskom vojskom, rekao je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, nakon sastanka s francuskom kolegicom Florens Parli (Florence Parly). 

- Vodili smo razgovore 3. septembra i na njima smo diskutirali o mnoštvu pitanja koja se tiču naših zajedničkih interesa i interesa sigurnosti u Evropi. Na današnjem sastanku smo razmijenili stavove o ključnim pitanjima - rekao je Šojgu.

Dodao je da dijele odlučnost da postignu određene rezultate da bi dali novi podstrek njihovim odnosima u sferi strategije.

- Želim naglasiti da smo spremni za saradnju dok god su naše francuske kolege spremne za to - dodao je Šojgu. 

Podsjetio je da su na avgustovskom sastanku u Fort de Bregankonu (Bregancon) predsjednici Rusije i Francuske našli zajednički jezik o održavanju kontakta između ta dva ministarstva odbrane.

- Činilo se da nije mnogo prošlo otad, ali smo prvenstveno uložili velik trud kako bismo uskladili naše stavove - naglasio je Šojgu. 

Prema njegovim riječima, na nedavnim razgovorima između načelnika ruskog i francuskog generalnog štaba također je potvrđen zajednički stav.

Francuska ministrica odbrane Florens Parli. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.