RUSKI MINISTAR ODBRANE

Šojgu: Ukrajina je izgubila pola miliona vojnika

Naše vojno osoblje je srušilo mit o superiornosti zapadnog naoružanja - rekao je Šojgu

Anadolija

D. H.

23.4.2024

Gubici Oružanih snaga Ukrajine od početka specijalne operacije iznose gotovo 500.000 vojnika, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sednici Odbora Ministarstva odbrane.

- Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznose blizu pola miliona vojnog osoblja - rekao je Šojgu, prenijela je agencija RIA Novosti.

"Srušili smo mit"

Prema njegovim riječima, kijevski režim nije uspio da ostvari svoje ciljeve u kontraofanzivi koju su pripremili instruktori NATO-a.

- Naše vojno osoblje je srušilo mit o superiornosti zapadnog naoružanja - rekao je Šojgu.

On je naveo da visok borbeni potencijal Oružanih snaga Rusije omogućava da se konstantno napada neprijatelj.

- Naš visoki borbeni potencijal nam omogućava da neprestano napadamo neprijatelja i ne dozvoljavamo mu da drži liniju odbrane - rekao je Šojgu.

On je istakao da su ruske trupe uništile više od 22.000 ukrajinskih bespilotnih letjelica, 3.500 raketa HIMARS i 600 projektila od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ruski ministar odbrane je rekao da će ruske grupe u zoni Sjevernog vojnog okruga pojačati intenzitet napada na logističke centre i baze za skladištenje zapadnog naoružanja, kao i da će riješiti sve zadatke specijalne operacije.

Povećanje proizvodnje

Prema njegovim riječima, ruski vojno-industrijski kompleks nastavit će da povećava proizvodnju naoružanja i vojne opreme srazmjerno prijetnjama koje predstavljaju SAD i njihovi saveznici.

Šojgu je naveo da udio savremenih sistema PVO-a i proturaketne odbrane u ruskoj vojsci iznosi 82 posto i da će biti povećan na 85 posto u naredne dvije godine.

Prema njegovim riječima, unapređenje trupa protuvazdušne i proturaketne odbrane omogućit će kvalitetno "pokrivanje" najvažnijih objekata sistema komandovanja i upravljanja, strateških nuklearnih snaga i drugih snaga.

Šojgu je istakao da će većina od više od 60 milijardi dolara koje su SAD dodijelile Ukrajini ići za finansiranje američkog vojno-industrijskog kompleksa.

On je naveo da je ulazak Švedske u NATO povećao vojno-političke tenzije na zapadnim i sjeverozapadnim strateškim pravcima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.