VAŠINGTON

Tramp smijenio Džona Boltona koji je htio Ameriku uvesti u novi rat

Boltonov odlazak dolazi u trenutku kada Tramp pokušava ostvariti diplomatski napredak sa dva „neprijatelj“ – Iranom i Sjevernom Korejom

Bolton spada u tvrdolinijaše. Arhiv

G. M. / Avaz.ba

10.9.2019

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) otpustio je Džona Boltona (John), svog trećeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, usljed neslaganja u vezi s tim kako rješavati glavne vanjskopolitičke probleme, poput Irana, Sjeverne Koreje i Afganistana.

Tramp je najavio odluku na Twitteru.

- Informirao sam Džona Boltona sinoć da njegove usluge više nisu potrebne Bijeloj kući. Ne slažem se s mnogim njegovim sugestijama, kao ni ostali u administraciji, i zato sam zatražio njegovu ostavku, koja mi je jutros uručena. Zahvaljujem Boltonu na njegovoj službi. Imenovat ću novog savjetnika za nacionalnu sigurnost naredne sedmice - napisao je Tramp.

Boltonov odlazak dolazi u trenutku kada Tramp pokušava ostvariti diplomatski napredak sa dva glavna „neprijatelja“ – Iranom i Sjevernom Korejom.

Ti napori nisu po volji „tvrdolinijašima“ u administraciji, poput Boltona, koji ne vjeruju Teheranu i Pjongjangu, piše „New York Times“.

Tramp se dugo vremena privatno žalio da je Bolton „previše spreman“ da uvede Ameriku u novi rat.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.