DRUŠTVENE MREŽE

Twitter uklanja preko 250 računa s adresama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, obustavlja 4200 drugih

Mete lažne persone koje su pisale o regionalnim pitanjima

Twitter: Ugašeno 267 računa. Arhiv

Avaz.ba / United Press International

20.9.2019

Twitter je danas objavio da je uklonio više od 250 računa sa adresom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i suspendovao više od 4000 njih zbog zabrinutosti u vezi korištenja platformom koju sponzorira država, prenosi United Press International.  

Gigant društvenih mreža je saopćio da DotDev, privatna tehnološka kompanija iz Emirata i Egipta, stoji iza koordiniranih akcija u koje je bilo uključeno 267 Twitter računa, koje je kompanija Twitter uklonila sa svoje platforme. Kompanija je dodala da su svi računi koji se odnose na DotDev trajno obustavljeni.  

- Ti su računi međusobno povezani u ciljevima i taktikama, među kojima je višeslojna informativna operacija koja je prvenstveno usmjerena na Katar i druge zemlje poput Irana. Također je pojačala razmjenu poruka koje podržavaju saudijsku vladu – napisala je kompanija Twitter u svojoj objavi na blogu.  

Iz kompanije Twitter navode da su pokrenuli ovu inicijativu za osnaživanje akademskog i javnog razumijevanja ovih koordiniranih kampanja širom svijeta, te osnaživanje nezavisnih provjera ovih taktika na ovoj društvenoj platformi. Dodali su da je 4.200 obustavljenih računa povezano u posebnu grupu koja se fokusirala na pitanja koja uključuju Katar i Jemen.  

- Na tim su računima često bile lažne persone koje su tvitovale o regionalnim pitanjima, poput jemenskog građanskog rata i pokreta Huti- navode iz Twittera.  

Twitter je, između ostalog, ugasio račun bivšem zvaničniku Saudijske Arabije Saudu al Kahtaniju (Qahtani) zbog kršenja pravila korištenja Twitter platforme. Al Kahtani, poveritelj prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, vodio je saudijski medijski centar i povezan je sa smrću ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi). Twitter je također naglasio uklanjanje računa sa sjedištima u Kini, Španiji i Ekvadoru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.