GLOBUS

Tramp šalje vojsku u Saudijsku Arabiju radi jačanja zračne odbrane

Vašington krivi Iran, dok Teheran negira odgovornost

Donald Trump. AFP

Sl. M. / Avaz.ba

21.9.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) odobrio je slanje američkih vojnika u Saudijsku Arabiju radi jačanja zračne odbrane te zemlje nakon napada dronova prošle subote na saudijska naftna postrojenja, za koje Vašington krivi Iran, dok Teheran negira odgovornost.

Pentagon je jučer saopćio da će u Saudijsku Arabiju biti poslan umjeren broj vojnika, a priroda njihova djelovanja bit će primarno obrambene prirode.

Američki mornarički general Žozef Danford (Joseph Dunford), rekao je kako razmještaj neće uključivati hiljade vojnika, međutim nije otkrio više detalja.

I američki ministar obrane Mark Esper najavio je da će Pentagon angažirati američku vojsku na Bliskom istoku.

- Predsjednik je odobrio raspoređivanje američkih snaga, koje će biti odbrambenog karaktera i prvenstveno fokusirano na zračnu i odbranu od raketa. Također ćemo raditi na ubrzanju isporuka vojne opreme u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate kako bismo ojačali njihovu sposobnost da se brane - izjavio je Esper, dodavši da je Saudijska Arabija zatražila podršku. 

Ponovio je da SAD ne traži sukob s Iranom te je pozvao Teheran da se vrati diplomatskim kanalima.

Iran negira odgovornost

Iran odbacuje optužbe da stoji iza napada koji je u početku prepolovio naftnu proizvodnju Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte. Odgovornost su preuzeli jemenski Huti, pokret blizak Iranu koji se u Jemenu već četiri godine bori protiv koalicije predvođene Rijadom.  

Sjedinjene Države najavile su ranije i nove mjere protiv iranske centralne banke i suverenog fonda Teherana za "finansiranje terorizma", koje je Tramp ocijenio kao "najstrože sankcije ikada uvedene nekoj zemlji".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.