DOGAĐAJI

Počeo klimatski samit u Njujorku, Tramp nakratko svratio

Američki predsjednik pozorno slušao izlaganje Angele Merkel

Razgovor o klimatskim promjenama. AFP

Fena

23.9.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump), prije nego što je otišao na sastanak o progonu vjerskih manjina i naporima njegove administracije da podrži vjerske slobode, svratio je nakratko na cjelodnevni samit svjetskih lidera, na kojem se razgovara o klimatskim promjenama na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UNGA) u Njujorku. 

Sekretar za štampu Bijele kuće Stefani Grišam (Stephanie Grisham) kazala je ranije u ponedjeljak ujutro da postoji mogućnost da će Tramp naći vremena da se pojavi na samitu o klimatskim promjenama.

- Raspored mu se stalno mijenja, ali ne bi me iznenadilo kad bi se pojavio - rekla je ona za "Fox News", prenosi CBS.

Tramp je svratio na sjednicu, gdje je viđen kako sluša raspravu o klimi u dvorani Generalne skupštine. Sjedeći s novom američkom ambasadoricom u Ujedinjenim narodima Keli Kraft (Kelly Craft) i potpredsjednikom Majkom Pensom (Mike Pence), predsjednik je skoro 10 minuta pozorno slušao izlaganje njemačke kancelarke Angele Merkel  prije nego što je otišao na sastanak o vjerskim slobodama.

Globalna zajednica i ekolozi postaju sve više uznemireni zbog trendova zagrijavanja, koji su nadmašili naučne modele. Klimatska studija iz januara pokazala je, naprimjer, da se svjetski okeani zagrijavaju znatno brže nego što se prije mislilo. Od 1970. godine, okean je zagrijan 40 posto više u odnosu na prethodne procjene.

Ujedinjeni narodi na svojoj web-stranici naveli su da globalne emisije "dostižu rekordne nivoe i ne pokazuju znakove da će prestati rasti" te da su posljednje četiri godine bile najtoplije zabilježene.

"I ta promjena," navodi UN, "opasna je po život" na ovoj planeti, jer donosi veće zagađenje zraka, toplotne valove i veći rizik za sigurnost hrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.