DŽEMAL ŠABIĆ

Direktor Federalne radio-televizije za "Avaz": Gašenje signala FTV-a je anticivilizacijski čin

Ovom su skloni najrigidniji režimi u duboko zapuštenim, zaostalim egzotičnim državicama

Džemal Šabić. Federalna televizija

Alen Bajramovic

8.5.2024

Signal Federalne radio-televizije ugašen je prvi put otkako postoji ova radio-televizija, a ovakav postupak  uprave BHRT-a, direktor RTV FBiH Džemal Šabić smatra anticivilizacijskim činom, neprimjerenim za Evropu i državu koja želi biti dio nje.

- Prvi put otkako je uopće započeto emitiranje RTV signala u Sarajevu signal jednog javnog emitera je ugašen. To je jedan anticivilizacijski čin, kojem su skloni najrigidniji režimi u duboko zapuštenim, zaostalim egzotičnim državicama. Vrlo rijetko smo svjedočili ikada ovakvim stvarima, jer riječ je o javnom servisu. Ovo je vrlo usporedivo s onim što je načinila vlast na čelu sa Netanjahuom u Izraelu, protjeravši i ugasivši izvještavanje Al Jazeere. Ovo što je uradio Belmin Karamehmedović i aktuelna vlast u BiH koja ga podržava, a nadam se da će istupiti, najprimitivniji je oblik koji se može desiti danas u javnom rakursu – kaže Šabić.

Test za društvo

Dodaje da je ovaj događaj test za kompletno društvo, za pravosudne institucije kojima se menadžement Federalne radio-televizije danas obratio, ali i političke institucije.

- Imamo situaciju u kojoj je normalno da javni servis, to nije privatna stanica, zbog duga za četiri mjeseca, koji iznosi oko milion maraka, ugasi BHRT, koji je dužan oko 100 miliona maraka po osnovu poreza, dugovanja komitentima, doprinosa vlastitim radnicima kojima 10 godina nisu uplatili niti jednu marku za doprinose i kojima neredovno isplaćuju platu. Pri tome, BHRT nije htio potpisati ugovor s Elektroprivredom BiH uz Novu godinu, te je tako načinio štetu od pet i po miliona maraka za obje kuće. Ovo je zloupotreba javnog dobra, pozicije koju obnašaju direktor i uprava BHRT-a – ističe Šabić.

Zakonske procedure

Osim na vlastima, koje su dopustile da dugogodišnji problemi u odnosima javnih servisa u BiH kulminiraju velikim dugovanjima, tužbama, pa i gašenjem signala RTVBiH, mnogi odgovornost vide i na menadžmentima.

- Ja sebi mandat ne dajem, niti oduzimam. Niti sam sebe ostavio, niti postavio. U zadnjih desetak godina, kada je meni mandat istekao, bilo je nekoliko politika na vlasti, bile su sve politike na vlasti … one imaju zakonske procedure koje trebaju provesti, dopuniti, popuniti Upravni odbor, koji je onda obavezan imenovati novo rukovodstvo RTV FBiH. Tako da ne bih ulazio u ono što nije moj posao, a ovaj posao, na koji sam imenovan uz podršku međunarodne zajednice na prvi mandat, moram da radim – ističe Džemal Šabić, direktor RTV FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.