AKTIVIZAM

Greta Tunberg: Ušutkivanje i izrugivanje trebamo shvatiti kao kompliment

Sastala se s premijerom Kanade

Greta Tunberg: Postali smo preglasni pa nas žele ušutkati. Arhiv

Avaz.ba / Daily Mail

27.9.2019

Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg (Thunberg) je danas govorila na klimatskom protestu u Montrealu u Kanadi.

Rekla je da ne razumije zašto bi odrasle osobe i svjetski lideri ismijavali djecu i tinejdžere zbog toga što se bave naukom i njihovo izrugivanje smatra "komplimentom".  Thunberg je dala ove komentare dok je odgovarala na pitanje na konferenciji za novinare uoči klimatskog marša 'Petak za budućnost' u Montrealu danas, u sklopu drugog vala globalnih ekoloških protesta. Prve procjene su da se protestima u Montrealu odazvalo pola miliona ljudi. Na pitanje o američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) i drugima koji su se rugali njoj, 16-godišnja aktivistkinja je rekla da ovaj klimatski aktivizam vjerovatno ugrožava njihov pogled na svijet i interese.  

- To trebamo uzeti za kompliment, da imamo toliki uticaj da nas ljudi žele ušutkati. Postali smo preglasni da nas kontrolišu pa nas zato žele ušutkati - rekla je Greta Tunberg na skupu u Montrealu nakon sastanka s kanadskim premijerom Džastinom Trudoom (Justin Trudeau).

Omladinski klimatski pokret pokrenuo je kritike nekih koji optužuju studente da pretjerano reaguju, i da bi im bilo bolje ići u školu. U očiglednom sarkastičnom podrugivanju ove sedmice, nakon njenog govora pred svjetskim vođama, Tramp je napisao na Twitteru da Greta Tunberg djeluje kao veoma sretna mlada djevojčica koja se raduje svijetloj i divnoj budućnosti. Umjesto obraćanju Trampu po imenu, Greta Tunberg je rekla da ne razumije zbog čega bi odrasli izabrali rugati se djeci i tinejdžerima samo zato što komuniciraju i bave se naukom, kada mogu izabrati da rade nešto dobro. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.